Έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας σύμφωνα με υπουργική απόφαση

Δεν υπάρχουν σχόλια


Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει και το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι εταιρίες ενέργειας μέσω της έκτακτης εισφοράς, ύψους 90%, στα επιπλέον κέρδη που είχαν λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση αυτού του μέτρου αναμένεται να αποδώσει στο Δημόσιο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα εισπραχθεί εντός τριών μηνών από τη βεβαίωση του ποσού και θα αποδοθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ποσό αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) φορολογούνται με ποσοστό 90%. Το ποσό της εισφοράς έχει υπολογιστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό.

Εκτός φορολόγησης είναι οι «έμμεσες εκπτώσεις» που παρείχαν οι εταιρίες σε καταναλωτές μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν.

Σύμφωνα με τις διατάξεις υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των μονάδων παραγωγής τους, καθώς και εκείνες που εκπροσωπούνται από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟ.Σ.Ε.).

Από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται:

·       οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

·       οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένοι στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (ΜΣΣ) Κρήτης.

Ειδικά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.ΗΘ.Υ.Α.), η εισφορά επιβάλλεται μόνο επί της ποσότητας παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας που αποζημιώνεται από τη συμμετοχή του παραγωγού αυτού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό της εισφοράς, ανά παραγωγό, επιβάλλεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ. Τα έσοδα θα αποδοθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου