Ροδόπη: Παραγωγοί κάνουν “μόδα” την ελληνική στέβια

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Έβαλαν στοίχημα να γλυκάνουν τον κόσμο με υγιεινό τρόπο και κάνοντας την ελληνική στέβια μόδα. Ο λόγος για ομάδα παραγωγών που με σωστή καθοδήγηση γυρίζει σελίδα στον Πρωτογενή Τομέα της περιοχής προσθέτοντας μια καινούργια «πινελιά».

Ο πρώτος Συνεταιρισμός Παραγωγών Στέβιας Θράκης είναι γεγονός. Πενήντα (50) παραγωγοί από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, στην πλειοψηφία τους πρώην καπνο-καλλιεργητές ένωσαν δυνάμεις και αποφάσισαν να κάνουν την εναλλακτική πηγή ζάχαρης, την στέβια μόδα.

Όπως τόνισε στο www.ertnews.gr ο Διδάκτωρ Γεωπονίας, Διευθυντής Κατάρτισης του Οργανισμού Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά, ο κος Δημήτρης Βολουδάκης επιχειρήθηκε μια εύκολη μετάβαση από τον βαλλόμενο χώρο της καπνοκαλλιέργειας σε κάτι καινούργιο, αλλά και αρκετά γνώριμο με την έννοια ότι οι συμμετέχοντες καλλιεργητές δεν θα χρειαζόταν να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό, αυξάνοντας έτσι το κόστος της αλλαγής.

Η παραγόμενη στέβια θα αγοράζεται από τον συνεταιρισμό, θα προχωρά η μεταποίησή της και θα προωθείται προς πώληση σε μια αγορά στην οποία καταγράφεται ήδη ζήτηση για ελληνική στέβια μεγαλύτερη από τις ποσότητες που δίνουν οι ήδη καλλιεργούμενες εκτάσεις.

«Το όφελος είναι διπλό, καθώς πρόκειται για μια παραγωγή που γίνεται χωρίς χημικές επιβαρύνσεις» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο Διευθυντής Κατάρτισης και σημείωσε «Άρα, με φιλικό αποτύπωμα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον ίδιο τον παραγωγό». Το επίσης ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι προηγήθηκε πρόσκληση συμμετοχής σε “ώριμους και συνειδητοποιημένους επαγγελματίεσ παραγωγούς της περιοχής”. Έτσι, από τους είκοσι (20) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον επιλέχθηκαν οι έξι (6), εκπαιδεύτηκαν θεωρητικά και πρακτικά και προχώρησαν στην καλλιέργεια στέβιας με αναγεννητικές μεθόδους, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή χημικών φυτοφαρμάκων-μεθόδων.

Τώρα, με την αρχή να έχει γίνει, αυτό που μένει για να κερδηθεί το στοίχημα είναι η εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας, που αποτελεί και εναλλακτική πηγή ζάχαρης να αποτελέσει και εναλλακτική επιλογή αγοράς από τους καταναλωτές ενισχύοντας την προσπάθεια των καλλιεργητών τόσο της Ροδόπης, όσο και της Ξάνθης.

Πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου