Αυξάνει την ένταση η Άγκυρα – Νέα επίθεση Τσαβούσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια


«Θερμαίνει» τα νερά της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, να ανακοινώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στις 9 Αυγούστου αποπλέει από το λιμάνι της Μερσίνης το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.

Την ίδια στιγμή, νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας, αφού αμφισβήτησε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, κατηγόρησε την Αθήνα για φιλοξενία οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών και κάνοντας το μαύρο άσπρο σε μια τέλεια αντιστροφή της πραγματικότητας, μίλησε για καταπίεση της μειονότητας που αποκάλεσε «τουρκική».

«Αν, Θεός φυλάξοι, κάνουμε σε οποιαδήποτε μειονότητα στην Τουρκία το ένα χιλιοστό από ό,τι έκανε η Ελλάδα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και στους μουφτήδες που εκλέγονται εκεί, θα ξέσπαγε κόλαση στον κόσμο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το όνομα Τούρκος, παρά τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Την ίδια περίπου ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωνε πως το 4ο πλωτό γεωτρύπανο, το Αμπντουλχαμίντ Χαν, θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου σε σημείο που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν

«Το τέταρτο αδελφό πλοίο εντάχθηκε στον στόλο μας. Το Αμπντουλαχαμίντ είναι ένα πλωτό γεωτρύπανο ανοιχτής θάλασσας. Θα το στείλουμε στην πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Εάν δεν πάει κάτι στραβά θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας στο Τασουτσού παρόντος του προέδρου μας. Η περιοχή ευθύνης του θα είναι μέσα στην δική μας θαλάσσια δικαιοδοσία. Ο πρόεδρός μας θα τα ανακοινώσει».+

  • Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα
  • Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο. Την Παρασκευή θα δεχθεί στην Αθήνα τη Γερμανίδα ομόλογό του. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με την Annalena Baerbock, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna.

Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου