Εξαντλήσαμε τους φυσικούς πόρους που δικαιούμασταν για φέτος – Από αύριο “κλέβουμε” από τις επόμενες γενιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Το Global Footprint Network ανακοίνωσε πως σήμερα, 28 Ιουλίου 2022, εξαντλήσαμε ήδη τους φυσικούς πόρους που δικαιούμασταν για φέτος, σύμφωνα τουλάχιστο με τους φυσιολογικούς ρυθμούς αναγέννησης της Γης μας. Αυτό σημαίνει πως από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα ζούμε με δανεικά, που βέβαια τα «κλέβουμε» από τις επόμενες γενιές!

  • Το 2022 λοιπόν, η ανθρωπότητα παρουσίασε «περιβαλλοντικό έλλειμμα» 42.7%.
  • Με όρους μηνιάτικου, φέτος ξοδέψαμε τον «περιβαλλοντικό μισθό» μας στις 18 του μήνα!
  • Θα έπρεπε η Γη μας να είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη (για την ακρίβεια 43%) για να ήταν βιώσιμος ο τρόπος ζωής μας το 2022.

Το 2022 ήταν μια κακή χρονιά για το περιβάλλον, αλλά δεν ήταν η μόνη. Από το 1971, ξοδεύουμε περισσότερους φυσικούς πόρους από όσους δικαιούμαστε. Εάν αθροίσουμε το περιβαλλοντικό χρέος όλων αυτών των ετών, φτάνουμε στο αστρονομικό 1.326%.

Έχουμε λοιπόν ήδη κλέψει από τα παιδιά και τα εγγόνια μας πάνω από… δεκατρία χρόνια γήινου πλούτου (ή δεκατρείς πλανήτες)! Εάν από εδώ και πέρα πέφταμε σε… νάρκη και δεν ξοδεύαμε πια ούτε ένα δέντρο, ούτε ένα λίτρο νερού, ούτε μια σπιθαμή εδάφους -και δεν εκπέμπαμε ούτε ένα… κιλό ρύπων- θα έπρεπε να «κοιμόμαστε» έως το 2036 για να εξοφλήσουμε όσα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας!

Καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει με 43% έλλειμμα και 1.326% χρέος! Εάν μιλάγαμε για λεφτά, οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τεχνοκράτες μας θα έσκουζαν για αλλαγές, με ολόρθο το μαλλί και κατακίτρινοι από τον φόβο! Αλλά μιλάμε μόνο για νερό, αέρα, τρόφιμα και για το μέλλον των παιδιών μας, οπότε αντιμετωπίζουν την κατακρήμνισή μας με παροιμιώδη ψυχραιμία, που φτάνει στα όρια της αδιαφορίας.

Και να σκεφτεί κανείς πως στους φυσικούς πόρους δεν υπάρχει καν… ΔΝΤ ή… υποτιμήσεις! Εδώ, όλα τα χρέη πληρώνονται, στο ακέραιο!

Ο τρόπος ζωής μας δεν είναι βιώσιμος και η μόνη λύση είναι να αλλάξουμε τα πάντα (το πώς ζούμε, εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, μετακινούμαστε, τρεφόμαστε). Διαφορετικά, θα κυλήσουμε σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας θα δίνουν μάχη για το ψωμί και τα εγγόνια μας για τη ζωή τους. 

Χρειαζόμαστε μια πανανθρώπινη «φώτιση» (Al Gore) για να σταματήσουμε εγκαίρως τον «αυτοκτονικό πόλεμο» (António Guterres) που έχουμε εξαπολύσει ενάντια στα ζώα, στη φύση και στις επόμενες γενιές. Εάν δεν δούμε πιο μακριά «από τη μύτη μας» (Greta Thunberg) τα παιδιά μας δεν θα μπορούν ούτε καν να ονειρεύονται έναν κόσμο με Ειρήνη, Ευημερία και Ελευθερία. Θα τους έχουμε κλείσει σε έναν σκοτεινό κόσμο, όπου θα έχει μόνο πόλεμο, φτώχεια και τυραννία, και θα το έχουμε κάνει εντελώς συνειδητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου