Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: H Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για κολύμβηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στην πρώτη τριάδα με τις χώρες με τα καθαρότερα νερά στην Ευρώπη

Στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων χωρών της Ευρώπης για την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση για την ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης του 2021 που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Η ετήσια αυτή αξιολόγηση των ευρωπαϊκών σημείων για κολύμβηση, που δημοσιεύεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Με βάση τα στοιχεία του 2021, η Ελλάδα διατηρεί την ίδια θέση με το 2020 -κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη, με το 95,8% του συνόλου των 1.683 περιοχών της να αναφέρεται ως «εξαιρετικής» ποιότητας.

  • Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ παραμένει υψηλή

Από την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το μερίδιο των εξαιρετικών περιοχών αυξάνεται συνεχώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το 2021, αντιπροσωπεύει το 84,8% των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ. Τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνται στο 95,2% των περιοχών κολύμβησης.

Η Αυστρία κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του 2021, καθώς το 97,7% των 261 αναφερόμενων σημείων κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η Μάλτα είναι δεύτερη με 96,6%, η Κροατία τέταρτη, μία θέση μετά την Ελλάδα, με 95,7% και η Κύπρος πέμπτη με 93,3%.

  • Το ποσοστό των περιοχών κακής ποιότητας μειώνεται το 2021

Το μερίδιο των περιοχών κακής ποιότητας έχει μειωθεί από το 2013, καθώς το 2021, τα κακής ποιότητας ύδατα κολύμβησης αποτελούν το 1,5% όλων των περιοχών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2% το 2013. Αυτό δείχνει βελτίωση στη διαχείριση των κακών τόπων κολύμβησης στην Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος αριθμός τόπων κολύμβησης με κακή ποιότητα υδάτων εντοπίζεται στην Ουγγαρία (60,2%), τη Σλοβακία (50%) και την Πολωνία (44,5%).

Η έκθεση του ΕΟΠ διευκρινίζει ότι στην Πολωνία, μόνο 423 από τα 672 ύδατα κολύμβησης αξιολογήθηκαν ποιοτικά, γεγονός που εξηγεί το χαμηλό ποσοστό εξαιρετικής ποιότητας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου