“Καταστροφές καλλιεργειών βαμβακιού στην Ροδόπη από επιδρομή ακριδών”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ακρίδες που κατά χιλιάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις περιοχές Κρωβύλη, Ασκητές και Σάππες  του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.

Τα έντομα έχουν πλέον μεγαλώσει σε μέγεθος και εξαφανίζουν ότι μικρό και τρυφερό βρίσκεται στον δρόμο τους, κυρίως νεαρά φυτά όπως βαμβάκια που αυτό τον καιρό είναι στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι περίπου ολική καθώς όταν το έντομο μεγαλώσει δεν υπάρχει στη φαρέτρα τους τρόπος καταπολέμησής του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

Για το θέμα είναι ενήμεροι οι τοπικοί παράγοντες, δυστυχώς όμως οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο αφού η φετινή χρονιά για τα βαμβάκια, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής είναι μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια με πολύ υψηλές τιμές.

Είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα φροντίζοντας να αποζημιωθούν οι αγρότες, και αφετέρου να ενημερώσουν και τον υπόλοιπο αγροτικό κόσμο γιατί όταν η ακρίδα εμφανιστεί στο χωράφι είναι πλέον αργά.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνεται το κόστος παραγωγής παράλληλα με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία για τους αγρότες, καθιστώντας δύσκολη τη συνέχεια της παραγωγής.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών

– Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους και της Περιφέρειας να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν εχθροί των καλλιεργειών όπως οι ακρίδες, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

  • ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  • ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου