Αναδρομικά: Έρχονται νέα πακέτα πληρωμών σε χιλιάδες συνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια


Οι τυχεροί που «κλειδώνουν» με λιγότερα χρόνια και πριν τα 67

Χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα δουν χιλιάδες συνταξιούχοι μέσα στο καλοκαίρι. Έρχονται 4 νέα πακέτα αναδρομικών τα οποία αφορούν περισσότερους από 250.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι αναμένουν τις περικοπές των επικουρικών (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016), τα Δώρα των κύριων συντάξεων (800 ευρώ) αλλά και τα Δώρα των επικουρικών, δηλαδή 13η και 14η επικουρική σύνταξη έως το 2012.

Επίσης, περιμένουν να κριθεί αν όσοι έχουν πάρει τα αναδρομικά, και των κυρίων συντάξεων και των επικουρικών, αλλά δεν έχουν καταθέσει αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου του 2020, μπορούν να ασκήσουν αγωγές ή αν υπάρξουν θέματα παραγραφών.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν περισσότερα από 30 έτη, μέσα στον Ιούνιο θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Επίσης αφορά και στους 40.000 δικαιούχους που παραμένουν στην αναμονή.

  • Πιο αναλυτικά,
  • Τα ποσά αφορούν:

  1. Tην προσαύξηση σύνταξης για παράλληλη ασφάλιση συνταξιούχων με παλιές αιτήσεις (από Μάιο 2016 ως και 2019), οι οποίοι έχουν πληρωθεί μόνον τη μία σύνταξη και όχι την προσαύξηση.
  2. Tην απονομή συντάξεων και την προσαύξηση λόγω παράλληλης ασφάλισης σε δύο Ταμεία για νέες αιτήσεις (από 2020 και μετά). Οι εν λόγω συνταξιούχοι παίρνουν κατά κανόνα μόνον προσωρινή σύνταξη.
  3. Tον επανυπολογισμό που θα γίνει σε περίπου 100.000 εκκρεμείς συντάξεις.
  4. Τα χρωστούμενα μεταξύ προσωρινής και οριστικής σύνταξης, καθώς και από τον επανυπολογισμό σε περίπου 80.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία θα λάβουν το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν έως σήμερα.

Ο ΕΦΚΑ θα αρχίσει να βγάζει πρώτα τις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που εκκρεμούν από το 2020 και μετά, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη, και στη συνέχεια θα μπαίνουν μήνα με το μήνα οι παλαιότεροι, όσοι δηλαδή πήραν σύνταξη και περιμένουν αναδρομικά από την προσαύξηση.

Οι πρώτοι στις πληρωμές θα είναι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και Ταμεία του ΕΤΑΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιοί συνταξιούχοι θα λάβουν τα ποσά σε δόσεις. Μέσα στο 2022 θα δουν τις τρεις δόσεις, από τις συνολικά πέντε (αναδρομικά 31 μηνών) ενώ οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα ποσά εφάπαξ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου