Ρήτρα αναπροσαρμογής: Αναστέλλεται ή ενσωματώνεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην κοινωνία, μετά την αποκάλυψη απο πλευράς του πρ. Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κου Χαρίτση, ότι “η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν αναστέλλεται αλλά ενσωματώνεται στους κλιμακούμενους λογαριασμούς ρεύματος των παρόχων…”

Ενώ η κυβέρνηση επιμένει δια του αρμοδίου Υπουργού κου Σκρέκα ότι “τα πρώτα οφέλη απο τη μείωση θα φανούν άμεσα και η αναστολή της ρήτρας θα ισχύει για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31/7/2022”, εντούτοις οι πληροφορίες συγκρούονται και οι πάροχοι μάλλον φαίνεται να μην πειθαρχούν με τους λογαριασμούς να παρουσιάζουν “περίεργες χρεώσεις”.

Αλ. Χαρίτσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και την κατάσταση στην οικονομία άσκησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ “Real fm 97.8”, κατηγορώντας τη ειδικότερα ότι με την τροπολογία που κατέθεσε δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ειδικότερα ότι «στην κοινωνία κυριαρχεί τεράστια ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία» και πως «κάθε μέρα που περνάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση είναι επιπλέον μέρα επιβάρυνσης για νοικοκυριά, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και επιχειρήσεις». Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αρνούνταν πεισματικά να αναγνωρίσει το μέγεθος και το βάθος αυτής της κρίσης εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, όταν και καταθέσαμε την σχετική επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά, στα καύσιμα, στο κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα και στα τρόφιμα».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο και να αφήνει ανεξέλεγκτη την λειτουργία της αγοράς ενέργειας», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος με την επιβολή πλαφόν για την ουσιαστική μείωση του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας». Διότι, επισήμανε, «αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι να δουν πραγματική μείωση στο τελικό ποσό που πληρώνουν». Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής «δεν την καταργεί αλλά την ενσωματώνει στην κυμαινόμενη τιμή που υποχρεούνται να κοινοποιούν οι πάροχοι δυο μήνες πριν αλλάξουν τα τιμολόγια».

Σκρέκας: Η ρήτρα μειώνεται από 1η Ιουλίου 

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Mιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ o κ. Σκρέκας εξήγησε ότι η μείωση στους λογαριασμούς θα φανεί από την 1η Αυγούστου.

«Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι καταναλωτές θα μπορούν με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή. Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.

Ο υπουργός μίλησε ακόμη για το έμμεσο πλαφόν στη λιανική με το οποίο όπως είπε απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου