Ηλεκτρονικό «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή με laptop και QR Code Scanners

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα εντοπίζουν τις αποδείξεις που δεν είναι γνήσιες

Επιτόπιους φορο-ελέγχους σε καταστήματα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες με 1.500 laptops και 1.700 QR code scanners δρομολογεί η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Η προμήθεια των ηλεκτρονικών «όπλων» για τη διενέργεια των φορο- ελέγχων, το «σκανάρισμα» των αποδείξεων που εκδίδουν οι καταστηματάρχες και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κοστίζει 1,63 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υπόγραψε τη σχετική απόφαση και άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση του οπλοστασίου της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

  Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο διαγωνισμός για την προμήθεια των laptops και των QR code scanners θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου. Μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν τα νέα ελεγκτικά εργαλεία στα χέρια τους και θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ποιες αποδείξεις είναι γνήσιες ή «μαϊμού».

  Με τους φορητούς υπολογιστές και QR Code Scanners οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ:

  1. Θα διενεργούν επιτόπιους και σε χρόνο εξπρές ελέγχους των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα τους. Οι ελεγκτές απλώς θα σκανάρουν το QR Code που είναι τυπωμένος σε κάθε απόδειξη και αμέσως θα βλέπουν την απάντηση εάν δηλαδή η απόδειξη είναι γνήσια ή «μαϊμού».

  2. Στους επιτόπιους ελέγχους θα έχουν:

• άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων,

• αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων

• αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου και υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων στον ελεγχόμενο.

  Με τη βοήθεια του Ταμείο Ανάκαμψης, η ΑΑΔΕ σε επόμενη φάση θα εκσυγχρονιστεί με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως η προηγμένη επιχειρησιακή Νοημοσύνη και ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics), η ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis). Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί η εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη βελτίωση της στόχευσης των ελέγχων, κατευθύνοντας τους επιτόπιους και τους ουσιαστικούς ελέγχους για την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών απάτης και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Διασύνδεση ταμειακών με POS

  Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά και η διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, η αναβάθμιση και αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών και η επέκταση 50.000 POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Με αυτό το τρόπο ο φορολογικός και ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που θα εκδίδει κάθε καταστηματάρχης και επαγγελματίας καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου