Γιατί όλοι περιμένουν ένα θερμό καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Εδώ και περίπου είκοσι ημέρες, «φουντώνει» συνεχώς μία φημολογία, που τείνει να λάβει πια διαστάσεις προφητείας και λέει ότι το επερχόμενο καλοκαίρι θα είναι «θερμό» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μόνο που κανείς δεν λέει, είτε γιατί δεν ξέρει, είτε γιατί δεν μπορεί να προβλέψει πώς ακριβώς θα ανέβει αυτό το περιβόητο θερμόμετρο, που μετρά την θερμοκρασία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ωστόσο, έστω ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ξανα-εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Τί έχει άραγε να φοβηθεί η Ελλάδα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μήπως δεν πέρασαν τις εξετάσεις τα Σώματα Ασφαλείας στην αντίστοιχη κρίση του 2020; Τις πέρασαν. Μήπως η τουρκική προκλητικότητα τότε, δεν είχε τύχει ευρωπαϊκής αντιμετώπισης; Είχε τύχει και θυμίζουμε εδώ την πολυμελή αντιπροσωπεία της Κομισιόν που είχε έρθει τότε στην Ελλάδα και μάλιστα στις Καστανιές.

Θα βγάλει στο Αιγαίο κάποιο από τα ωκεναογραφικά/σεισμογραφικά/ερευνητικά σκάφη του; Κι αυτό το έχει ξανακάνει περισσότερες από μία φορές. Και πάλι δεν του «είχε βγει» καθώς είχε έρθει αντιμέτωπος με την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως δε των θαλάσσιων.

Θα συνεχίσει να «ακυρώνει» τον Έλληνα πρωθυπουργό; Και πάλι, δεν (θα) είναι η πρώτη φορά που θα κρατάει μια τέτοια στάση, η οποία προφανώς και έχει περιφρονηθεί στο παρελθόν από όλο τον πολιτικό κόσμο.

Θα κάνει κάτι το οποίο δεν έχει ξανακάνει; Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό και πώς μπορέι ο Σουλτάνος να μας εκπλήξει, αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο. Γιατί, αν κάτι έχει καταφέρει ο Ερντογάν στα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας είναι τούτο: έχει κάνει όλους τους γείτονες της χώρας του να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά, ακριβώς επειδή είναι αλλοπρόσαλλος και οι ενέργειες του, πολλές φορές, έως και ακατανόητες.

Επομένως, προς τι όλη αυτή η φασαρία για την ενδεχόμενη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Είναι απλώς άλλη μία υπερβολή των ΜΜΕ, που αρέσκονται σε τρομο-θέματα ή υπάρχει πίσω από τις λέξεις κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει; Και αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό;

Από την άλλη βέβαια, ο σοφός λαός λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» – άσχετα που προς το παρόν δεν φαίνεται ούτε ο καπνός, ούτε η φωτιά. Εκτός αν είναι τόσο καλά κρυμμένα, που η πλειοψηφία ημών δεν μπορεί να τα διακρίνει. Πάντως, για να λέγονται όλα αυτά, κάποιος λόγος θα υπάρχει, δεν μπορεί.

Άλλωστε, η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών για «εσωτερική κατανάλωση», είναι παραδοσιακά ερντογανικό τερτίπι. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου