Η Συντονιστική των Δικηγόρων προχωράει σε δικαστική προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Μιλά αποκλειστικά στη «Φωνή της Ξάνθης» η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.


Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών μέσω των δικηγορικών συλλόγων αναφορικά με τη διαδικασία των μαζικών προσφυγών αλλά και το κόστος που αυτή συνεπάγεται

Δέσποινα Χατζηφωτιάδου:

«Όταν υπάρχει μια συλλογική πίεση από την πλευρά του κοινωνικού συνόλου διαφορετική είναι και η αντιμετώπιση από τους δικαστικούς…»

  Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής -η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται- έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άμεσο αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της ανωτέρω ρήτρας στους λογαριασμούς είναι η υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας υπαρκτό κίνδυνο διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για πολλά νοικοκυριά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, έχει, ήδη, κινητοποιηθεί η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 13.4.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης.

  «Η Συντονιστική της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με τη συμμετοχή νομικών επιστημόνων θα εξετάσει το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής και κατά πόσο αυτή είναι συμβατή ή όχι με τους γενικούς όρους συναλλαγών. Ακολούθως, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών μέσω των δικηγορικών συλλόγων αναφορικά με τη διαδικασία των μαζικών προσφυγών αλλά και το κόστος που αυτή συνεπάγεται…» αναφέρει, επί του θέματος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κυρία Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

  Ενώ, όπως η ίδια διευκρινίζει, «το κόστος συμμετοχής των ενδιαφερομένων πολιτών στις μαζικές προσφυγές θα είναι ελάχιστο καθώς η ατομική συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία θα ήταν πραγματικά κοστοβόρα. Περιμένουμε να μας ενημερώσουν από την Ολομέλεια, πιθανότατα μετά το Πάσχα, σχετικά με τη διαδικασία σύνταξης των προσφυγών για να απευθύνουμε, με τη σειρά μας, κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να λάβει μέρος».

  Στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, όταν, δηλαδή, ανατιμήσεις και ακρίβεια μαστίζουν ανελέητα τα ελληνικά νοικοκυριά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ψάχνουν για μια πρόσφορη λύση στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει φέρει τα πάνω κάτω στα, έτσι κι αλλιώς, «ταλαιπωρημένα» οικονομικά των πολιτών.

  «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς όταν υπάρχει μια συλλογική πίεση από την πλευρά του κοινωνικού συνόλου διαφορετική είναι και η αντιμετώπιση από τους δικαστικούς…» υπογραμμίζει η ίδια.

 Ακολουθεί, η αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης:

  1. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.

  Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

  Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.

  Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

  Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.

  Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών.

  2. Η διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με την προσθήκη της παρ. 6, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητεί και περιορίζει τη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να καταργηθεί. Η διάταξη αυτή, η οποία, ως δικονομική, εφαρμόζεται αναδρομικά, παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί ανεπιεικείς καταστάσεις.

  Οδηγούνται στη φυλακή κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για ήσσονος σημασίας αδικήματα ενώ άλλοι κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για μεγαλύτερης ηθικής και νομικής απαξίας αδικήματα απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής της ποινής ή της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου