Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ανοίγει μετά το Πάσχα η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar για τις αιτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

  


Πάνω από 120.000 οχήματα έχουν τεθεί σε ακινησία

  Τη δυνατότητα να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα έχουν στις αρχές Μαΐου πάνω από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν ήδη θέσει σε ακινησία, με το υπουργείο Οικονομικών να επισπεύδει το μέτρο μετά το ράλι των τιμών στα καύσιμα και του φόβου για γενικότερο χειρόφρενο στις μετακινήσεις από τα νοικοκυριά που θα έχει αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία δημόσια έσοδα.

  Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σχεδόν έτοιμη τη νομοθετική διάταξη που θα επιτρέπει από τον Μάιο στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς. Μάλιστα το μέτρο θα έχει εφαρμογή όχι μόνο για όσους κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 αλλά και για όσους κατέθεσαν πινακίδες στις εφορίες τα προηγούμενα χρόνια.

  Παράλληλα λόγω της ακρίβειας εξετάζεται να ισχύσει και φέτος η κατάργηση των προσαυξήσεων στα ποσά του τέλους που καταβάλλονται για περιορισμένο χρόνο κυκλοφορίας. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά εντός του έτους.

  Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών και έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Ψηφιακή άρση ακινησίας

  Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

  Και σήμερα μπορεί να γίνει ψηφιακή άρση της ακινησίας αλλά οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

  Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου