Καβάλα: Η θάλασσα «υποχώρησε» δεκάδες μέτρα από την ακτή

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το φαινόμενο της παλίρροιας (άμπωτη εν προκειμένω) δεν είναι σπάνιο και οφείλεται κυρίως στη βαρυτική έλξη της σελήνης, στις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και στους ισχυρούς ανέμους, ωστόσο παραμένει πάντα εντυπωσιακό, όπως μαρτυρούν και οι εικόνες στην ακτογραμμή του Παληού Καβάλας, με τη θάλασσα να έχει υποχωρήσει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 δεκάδες μέτρα από την ακτή.


Όπως αναφέρει στο GRTimes ο καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, το φαινόμενο συνέβη καθώς οι ατμοσφαιρικές πιέσεις φτάνουν ακόμη και τα 1035 mb, ενώ η βοριάδες οι οποίοι πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί. Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή παλίρροια έρχεται σχεδόν σε πλήρη συμφωνία με τη σεληνιακή, γι’ αυτό και καταγράφονται τα ελάχιστα ύψη στη στάθμη της θάλασσας.

Όσο για το πόσο θα διαρκέσει, ο κ. Ζερβάκης σημειώνει ότι «το φαινόμενο έχει μια περιοδικότητα ανά 12 περίπου ώρες, αλλά θα διαρκέσει όσο πνέουν οι έντονοι βοριάδες στην περιοχή».


Να σημειωθεί ότι ανάλογα φαινόμενα στην ίδια περιοχή εμφανίστηκαν και τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εικόνες άμπωτης και στο νησί της Σύρου.

Πηγή:Kavalapost

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου