25η Μαρτίου: Το έθιμο του μπακαλιάρου και η συνταγή για μια τέλεια σκορδαλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η 25η Μαρτίου είναι εδώ και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει και πάλι την τιμητική του στο τραπέζι μας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα γαστρονομικό έθιμο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σημερινή ημέρα.

Πώς, όμως, προέκυψε αυτό το ξεχωριστό πιάτο και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα;

Όλα ξεκίνησαν τον 15ο αιώνα, όταν ο μπακαλιάρος, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό ψάρι, ήρθε στο ελληνικό τραπέζι, κερδίζοντας τη θέση του ως ένα εορταστικό πιάτο.

Ο λόγος, όμως, που έγινε το εθνικό φαγητό της επετείου για την Επανάσταση του 1821, είναι ότι, λόγω της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, μία την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και άλλη μία την Κυριακή των Βαΐων.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι ήταν καθημερινά στη διατροφή των κατοίκων, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Φυσικά ο μπακαλιάρος δεν καταναλώνεται σκέτος, αλλά με την παραδοσιακή σκορδαλιά, η οποία έχει – και αυτή –  την τιμητική της.

Τα μυστικά για την τέλεια σκορδαλιά

Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις την απόλυτη σκορδαλιά, που θα αναδείξει τον τηγανιτό μπακαλιάρο, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την παρακάτω πολίτικη συνταγή*:


σκορδαλιά, μπακαλιάρος

  • 2 φέτες ψωμιού μουλιασμένες σε νερό
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ.ξεφλουδισμένα καρύδια (ή αμύγδαλο ή κουκουνάρι)
  • 4 κουταλιές ξίδι
  • 3/4 φλ. λάδι

Αρχικά, κοπανίζουμε το σκόρδο μέχρι να γίνει αλοιφή και πολτοποιούμε τα καρύδια στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και ρίχνουμε τη στραγγισμένη ψίχα του ψωμιού.

Όταν σχηματιστεί ένας ομοιογενής πολτός, προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι.

Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή της σκορδαλιάς με πατάτα ή ακόμη και με φάβα.

Οι τρεις εκδοχές του μπακαλιάρου

Η πρώτη εκδοχή του τηγανητού μπακαλιάρου είναι με το κλασικό κουρκούτι της…γιαγιάς, το οποίο υπάρχει σε όλα τα παλιά βιβλία μαγειρικής και φτιάχνεται με νερό, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα και ένα σφηνάκι ούζο.

Άλλη μια γευστική επιλογή είναι το κουρκούτι μπύρας, που φτιάχνεται με αλεύρι, μπίρα και σόδα.

Η τρίτη επιλογή, που επιλέγουν πολλοί γνωστοί σεφ είναι το κουρκούτι με κορν φλάουρ, το οποίο χαρίζει μια απαράμιλλη τραγανάδα στο ψάρι και φτιάχνεται με κορν φλάουρ, αλεύρι και μπύρα.

*Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο: Σούλα Μπόζη, Μικρασιατική Κουζίνα, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου