Αλλαγή ώρας 2022: Ποια Κυριακή περνάμε στη θερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

  


Σύντομα πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

  Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου της αλλαγής της ώρας. Και φέτος τον Μάρτιο πάντως θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά και θα περάσουμε στη θερινή ώρα.

  Συγκεκριμένα, η αλλαγή της ώρας θα γίνει στις 27 Μαρτίου, την τελευταία Κυριακή του μήνα δηλαδή.

  Σχετικά με το θέμα της κατάργησης του μέτρου, η απόφαση προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ το 2021, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή της, καθώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κρατών – μελών. Έτσι η τύχη της θερινής ώρας στην Ευρώπη παραμένει ασαφής.

  «Το πέρασμα του θέματος μέσω των περίπλοκων μηχανισμών της ΕΕ καταδεικνύει επίσης πόσο εύκολα οι αποφάσεις μπορεί να κολλήσουν στα γρανάζια της διεθνούς γραφειοκρατίας αν δεν υπάρχει κανένας που να πιέζει σκληρά για πρόοδο», έγραφε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg πριν από περίπου έναν χρόνο.

Τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του μέτρου

  Όσοι στηρίζουν την κατάργηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας υποστηρίζουν τα εξής:

  Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους. Η αλλαγή αποτελούσε πηγή σύγχυσης, καθώς δεν είναι αυτονόητο το πότε και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάζει η ώρα.

  Όσοι απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση ανέφεραν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και τη μη εξοικονόμηση ενέργειας ως λόγους για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Επίσης, με την κατάργηση αυτού του συστήματος, το ανθρώπινο σώμα δεν θα πρέπει πλέον να προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας.

  Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να προσαρμόζονται στην αλλαγή της ώρας. Με τις νέες ρυθμίσεις θα καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών (για τις νυκτερινές αμαξοστοιχίες, για παράδειγμα) και θα απλουστευθούν οι εφαρμογές που βασίζονται στην ώρα. Σύμφωνα με στοιχεία, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή της ώρας, αν και υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, είναι περιορισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου