Επανέρχονται οι πλειστηριασμοί με την αποκλιμάκωση της πανδημίας

Δεν υπάρχουν σχόλια


Και ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι πληστειριασμοί των ακινήτων με την σταδιακή αποκλιμάκωσή της.

Μετά από δύο ουσιαστικά χρόνια, οι οφειλέτες έχουν να αντιμετωπίσουν το ‘βραχνά” του πληστειριασμού αφού ξαναβγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα όσων έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων ενδεχομένως να κινητοποιήσει και τους οφειλέτες της πανδημίας προκειμένου να εντάξουν τα χρέη τους στην ειδική ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Δυνητικά στη νέα ρύθμιση που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν περί τους 820.000 φορολογουμένους (πρόκειται για φορολογουμένους που επλήγησαν και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και πληγέντες των οποίων οι υποχρεώσεις ανεστάλησαν). Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 43.000, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι θα έκαναν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης περισσότεροι από 150.000 υπόχρεοι.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει πολλές εκπτώσεις στο μέτρο, και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας με νόημα «ώς εκεί μπορούμε να πάμε».

Αυτό σημαίνει, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα περικοπή στο επιστρεπτέο τμήμα και όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Μαρτίου, κερδίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 15%, ή σε 60 άτοκες δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η ΑΑΔΕ να προσδιορίσει το οφειλόμενο ποσό για κάθε επιχείρηση και επιτηδευματία που συμμετείχε στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οσοι δεν αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα του κρατικού δανείου θα ενταχθούν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών, με τη φορολογική διοίκηση να λαμβάνει μέτρα εναντίον τους.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο θα λάβουν μέσω του auto reminder system e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ειδοποίηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στην περίπτωση που το αγνοήσουν θα λάβουν ειδοποίηση για τη λήψη μέτρων σε βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων, που γίνονται και απροειδοποίητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου