Επιμελητήρια: Εξώδικο προς υπουργούς και ΑΑΔΕ για την είσπραξη των τελών ΓΕΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


 Έντονη αντίδραση – Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης

  Την έντονη διαμαρτυρία για το θέμα της είσπραξης των τελών ΓΕΜΗ μέσω των κατά τόπους ΔΟΥ εκφράζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) η οποία με εξώδικο που απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς και την ΑΑΔΕ ζητά την έκδοση υπουργικής απόφασης για την επίλυση του προβλήματος επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός Επιμελητηρίων αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από τα τέλη του Γ.Ε.ΜΗ.

  Όπως αναφέρεται στην εξώδικη διαμαρτυρία κατά τα οριζόμενα στη κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ανταποδοτικών τελών ΓΕΜΗ μέσω της διαδικασίας του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

  Για το θέμα αυτό η ΚΕΕΕ, για λογαριασμό όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, καταβάλει, συνεχείς, πολυετείς προσπάθειες, για την έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση. Τούτο, παρά το γεγονός, ότι σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, για πλήθος άλλων φορέων, υπήρξε αποδοχή των αντίστοιχων αιτημάτων.

  Από τη συνεχιζόμενη αυτή πρακτική, ικανός αριθμός Επιμελητηρίων αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας της αισθητής, πλέον, μείωσης εισπραξιμότητας των τελών Γ.Ε.ΜΗ..

  Στο γεγονός αυτό επιβάλλεται να προστεθεί και το πλέγμα ευθυνών που βαρύνει τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων, ως προς την υποχρέωση είσπραξης των τελών Γ.Ε.ΜΗ, η οποία παραμένει απολύτως ενεργή, παρά την συνεχιζόμενη επί έτη αδράνεια της επίσημης Πολιτείας. Η, παρά την θετική στάση του Υπουργού Ανάπτυξης, έλλειψη γενικότερης ανταπόκρισης, υποχρέωσε την Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ να εκφράσει την εντονότατη διαμαρτυρία της.

  Για τον λόγο αυτό, στη τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, με ομόφωνη απόφασή της, μετά από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, υποχρεώθηκε να αποστείλει προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών και προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση, με την οποία η ΚΕΕΕ διαμαρτύρεται για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της Πολιτείας, με αίτημα την άμεση υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης, κατά τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου