Κύπρος: Σε περιπέτειες το χαλλούμι 3 μήνες μετά την κατοχύρωσή του

Δεν υπάρχουν σχόλια


Πρόταση του υπουργού Γεωργίας ανατρέπει τα όσα έχουν αποφασιστεί και συμφωνηθεί σε σχέση με την εγγραφή του χαλλουμιού στον κατάλογο των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Μάρτιο, μόλις τρεις μήνες μετά που τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του κανονισμού (1η Οκτώβρη) και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι από τον φορέα Bureau Veritas.

Με βάση την πρόταση του Κώστα Καδή η ποσόστωση του χαλλουμιού από 50%+ χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος, θα μειωθεί στο 20% σε μια προσπάθεια να ενταχθούν διάφορα χαλλουμοειδή τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο του χαλλουμιού.

Περαιτέρω, οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος θα απολαμβάνουν καλύτερες τιμές από τους τυροκόμους, αρχής γενομένης από την ημέρα που θα γίνει αποδεκτή από όλους η πρόταση. Σημειώνεται ότι η πρόταση του Υπουργού είναι αποτέλεσμα επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες με όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής του χαλλουμιού, τυροκόμους, αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους. Για το θέμα ενήμερες είναι και οι αγροτικές οργανώσεις και ήδη δύο από αυτές (ΠΕΚ και Νέα Αγροτική) τάσσονται ξεκάθαρα ενάντια στην πρόταση του υπουργού. Ερωτηματικά προκύπτουν για τη στάση ομάδων αιγοπροβατοτρόφων που εκπροσωπούνταν στις συναντήσεις με τον υπουργό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κάποιοι από αυτούς είναι και οι αιτητές του φακέλου που εγκρίθηκε από την Κομισιόν επτά χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης.


Εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους, ακολούθως θα προωθηθεί στην Κομισιόν και εκτός απροόπτου δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με το φάκελο που υποβλήθηκε το 2014 και εγκρίθηκε το 2021, για την παρασκευή του χαλλουμιού χρησιμοποιείται αιγινό ή πρόβειο γάλα ή μείγμα αυτών, με ή χωρίς αγελαδινό. Η ποσόστωση αυτών πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού γάλακτος, που σημαίνει ότι το ποσοστό του αιγινού και πρόβειου γάλακτος αθροιστικά πρέπει να υπερβαίνει το 50%. Ταυτόχρονα με την υποβολή του φακέλου (9/7/2014), παραχωρήθηκε 10ετής μεταβατική εθνική προστασία μέχρι την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Επομένως, με την πρόταση του υπουργού, η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος ορίζεται στο 20% και δεν θα αυξάνεται μέχρι την κάλυψη του 50% που προβλέπει το πρότυπο. Η απόφαση αυτή δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια για να συμπεριληφθούν όσο πιο πολλά είδη είχαν «δανειστεί» το όνομα χαλλούμι και πλασαρίστηκαν σε όλον τον κόσμο με μυρωδικά, χαμηλά λιπαρά κ.λπ. κάτω από το εμπορικό σήμα. Η μείωση της ποσόστωσης στο προϊόν ΠΟΠ, θα επιτύχει ταυτόχρονα τη μείωση στο πρότυπο του χαλλουμιού και συνέπεια στα εμπορικά σήματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα στη βάση του ίδιου προτύπου. Επομένως, για να μπορέσουν τα εμπορικά σήματα να εφαρμοστούν θα πρέπει στην παρασκευή του χαλλουμιού να περιέχουν τις ίδιες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος.

Με βάση το πρότυπο, όπως το ερμήνευσε η Νομική Υπηρεσία του κράτους το μέγιστο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος στο χαλλούμι δεν πρέπει να υπερβαίνει το 49%. Επομένως, οι όποιες προσπάθειες μείωσης του ποσοστού αυτού δεν βασίζονται σε νομική βάση.

Παράλληλα, εφόσον αποδεχτούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, θα πάρουν μπόνους αύξηση στην τιμή του γάλακτος που παραδίδουν στα τυροκομεία. Η παραχώρηση της αύξησης θα δοθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση και μικρότερη από τους τυροκόμους. Η αύξηση αυτή που αφορά τα έτη 2022-2023 αφορά €0,18 ανά λίτρο στο πρόβειο γάλα και €0,13 στο αιγινό γάλα. Σήμερα η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι €1,05 το λίτρο και του αιγινού €0,70.

Την ίδια στιγμή η τιμή του αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο είναι από τις ψηλότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΕ η τιμή του αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο είναι 53,68 σεντ ανά λίτρο, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ είναι 40,53, δηλαδή στην Κύπρο η τιμή παραγωγού είναι 13 σεντ το λίτρο ακριβότερη από τη μέση τιμή στην ΕΕ. Η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση από τις πιο ακριβές, ενώ προηγείται η Μάλτα όπου το γάλα φθάνει τα 60,39 σεντ το λίτρο.

Τι προνοεί η πρόταση του υπουργείου Γεωργίας

Στόχοι της πρότασης για το χαλλούμι του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το χαλλούμι όπως αυτή υποβλήθηκε στους εμπλεκόμενους στις 5/2/2022 είναι η ενδυνάμωση της προστασίας του προϊόντος, υπό το καθεστώς της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και η διασφάλιση της συνέχισης της εμπορικής επιτυχίας του προϊόντος, προς όφελος των άμεσα εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής του και κατ’ επέκταση προς όφελος της οικονομίας του τόπου.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις πρόνοιες και συγκεκριμένα ο υπουργός Γεωργίας εισηγείται:

1 Όλα τα προϊόντα που θα παράγονται με την ονομασία «χαλλούμι», θα φέρουν, μετά τις κατάλληλες τροποποιήσεις στις προδιαγραφές του προϊόντος, τη σήμανση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)». Εξαιρούνται μόνο τα προϊόντα με μυρωδικά και με χαμηλά λιπαρά, που, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως προϊόντα ΠΟΠ. Με αυτή την πρόνοια, το 90% της υφιστάμενης παραγόμενης ποσότητας, δηλαδή 39.600 τόνοι χαλλουμιού, θα φέρουν τη σήμανση ΠΟΠ.


2 Με την υιοθέτηση της πιο πάνω πρόνοιας, εντάσσονται νέα προϊόντα στην παραγωγή ΠΟΠ και δεν θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί η ποσόστωση στο 50%+ για το αιγοπρόβειο γάλα. Ως εκ τούτου, προτείνεται ελάχιστη ποσόστωση 20% αιγοπρόβειου και 80% αγελαδινού γάλακτος (νοουμένου ότι η διευθέτηση αυτή θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, η πιο πάνω ελάχιστη ποσόστωση αντιστοιχεί σε μέση ετήσια ποσόστωση 35% αιγοπρόβειου και 65% αγελαδινού γάλακτος.

3 Άμεση παραχώρηση αύξησης, με την αρωγή και του υπουργείου Γεωργίας, €0,18 ανά λίτρο στην τιμή του πρόβειου γάλακτος και €0,13 ανά λίτρο στην τιμή του αιγινού γάλακτος. Η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί και για το 2023. Για το 2024 θα δοθεί αύξηση στη βάση συμφωνημένης φόρμουλας, που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής του γάλακτος και την τιμή πώλησης του προϊόντος.

Πηγή:philenews.com




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου