Τουρκία: “Άδειο” φαγητό πωλούν τα καταστήματα εστίασης

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η ραγδαία υποτίμηση της λίρας οδήγησε ορισμένα καταστήματα εστίασης στην Τουρκία στην απόφαση να πουλούν «άδειο» μπακλαβά και «άδειο τοστ».

Η τουρκική εφημερίδα SOCZU φιλοξενεί στο σημερινό της πρωτοσέλιδο το συγκεκριμένο θέμα, με φωτογραφίες και τιμές.

«Όλα πια είναι άδεια» είναι το πικρό σχόλιο της τουρκικής εφημερίδας

Ενδεικτικά, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο «άδειος» μπακλαβάς (μόνο το φύλλο δηλαδή) πωλείται προς 19,90 λίρες (ενώ κανονικά κοστίζει περίπου 150 με 200 λίρες το κιλό), ενώ τα «άδεια» τοστ (μόνο τα δυο ψωμάκια) 2 λίρες (ενώ κανονικά το τοστ με τυρί κοστίζει 10 λίρες). Επίσης πωλούνται και «άδειες» πίτες και… «άδεια» κεφτεδάκια!

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα επίσης τονίζει πως και στα εστιατόρια οι μερίδες έχουν μικρύνει πάρα πολύ, ώστε οι επιχειρηματίες να συγκρατήσουν τις τιμές, οπότε χρειάζεσαι να φας 1,5 με 2 μερίδες για να χορτάσεις, με τις ελληνικές μερίδες να φαντάζουν πλέον τεράστιες…


Το πρωτοσέλιδο έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «Β+» από «ΒΒ-», δηλώνοντας ότι οι προοπτικές της χώρας (outlook) είναι αρνητικές. Προειδοποίησε, δε, ότι η τουρκική οικονομία θα πρέπει το 2022 να αποπληρώσει όλα τα δάνεια ύψους 160 δισ. δολαρίων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν εμπιστεύεται το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Καλύτερες ημέρες «βλέπει» μόνο ο Ερντογάν

Παρόλο αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες και ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα από 8% στο 1%.

Όπως είπε, εκτός από τη φορολογική έκπτωση, η κυβέρνηση αναμένει από τις εταιρείες τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους κατά 7%. Είπε ότι αυτά τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στον πληθωρισμό. «Δεν θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να συντρίψει το έθνος μας», είπε ο Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου