Σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2024 στη Σλοβακία – Στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια


Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα σλοβακικά νοικοκυριά δεν θα αυξηθούν μέχρι το 2024, συμφώνησαν η κυβέρνηση και η «Slovenské elektrárne a.s.», ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβακία.

Το κράτος θα δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Το κράτος και η τσεχο-ιταλικής ιδιοκτησίας Slovenské elektrárne συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την υπογραφή του μνημονίου, το κράτος εγγυάται ένα σταθερό ρυθμιζόμενο μέρος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των 61,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) χωρίς ΦΠΑ για τα νοικοκυριά μέχρι το 2024. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα μέσο σλοβακικό νοικοκυριό θα εξοικονομήσει περίπου 500 ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με βάση τη συμφωνία, ο συνολικός συμφωνημένος όγκος ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις τιμές διαμορφώνεται στις 6,15 τεραβατώρες (TWh) ετησίως.

«Η κατανάλωση των σλοβακικών νοικοκυριών είναι περίπου 5,6 TWh ετησίως. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για την παροχή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας σε νοσοκομεία, σπίτια κοινωνικών υπηρεσιών και σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Igor Matovič.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την απειλή της κυβέρνησης, η οποία με τη μορφή φορολογικής πρότασης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο για την επιβολή υπερβολικών χρεώσεων στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

“Κάντο όπως η Σλοβακία”, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, αφού η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί μία παθητική πολιτική έναντι της πληθωριστικής πολιτικής αυξήσεων των τιμών ενέργειας.


Στον αντίποδα των αυξητικών τάσεων που έχουν “πνίξει” τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει επιδοτήσεις επι των λογαριασμών ρεύματος, μόνο επι της κατανάλωσης και χωρίς να επηρεάζει καθόλου τις ενδιάμεσες χρεώσεις, του έμμεσους φόρους δηλαδή, που είναι και το δυσβάσταχτο φορτίο ενός λογαριασμού.

Παράλληλα, παράνομα και καταχρηστικά το ελληνικό κράτος, συνεχίζει να εισπράττει αυτούς τους φόρους μέσα απο τους λογαριασμούς ρεύματος, ξεκάθαρα εκβιαστικά, αντί να τους συμπεριλάβει στην ετήσια φορολόγηση του κάθε πολίτη με συγκεκριμένους κωδικούς χρέωσης.  Ο καταλογισμός αυτώ των φόρων και μάλιστα αναλογικών με την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας ανα νοικοκυριό ή επιχείρηση, είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ, διότι η φορολόγηση ποτέ δεν μπορεί να είναι αναλογική αλλά εφάπαξ, και η είσπραξή της, δεν μπορεί να γίνεται μέσω ενός παρεχόμενου αγαθού όπως η ηλεκτρική ενέργεια η οποία και εν τέλει δεν κοστίζει όσα στο τελικό της σύνολο με την πρόσθεση των φόρων.

Για την κυβέρνηση όμως, η είσπραξη φόρων μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, είναι το καλύτερο μέσο διασφάλισης της είσπραξης, τη στιγμή κατά την οποία όταν πληρώνεται ο λογαριασμό, διακόπτεται η παροχή ρεύματος, άρα και ο καταναλωτής δεν έχει και εναλλακτική απο το να ρυθμίσει ή να αποπληρώσει ολοσχερώς τον λογαριασμό που του έχει χρεωθεί.

Είναι βέβαιο, ότι πρόκειται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, στο να αναχαιτιστεί η ακρίβεια στην ενέργεια και να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αντέξει οικονομικά σε αυτή τη χρονική περίοδο της παγκόσμιας νέας οικονομικής κρίσης.






























Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου