Οι στάχτες των Καπναποθηκών και η οργή των Ξανθιωτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η σημερινή πυρκαγιά στις ιστορικές καπναποθήκες της Ξάνθης, δημιούργησαν ένα κλίμα οργής και αγανάκτησης στους πολίτες, που βλέπουν τα πολιστικά μνημνεία να καταρρέουν αφημένα στο χρόνο και στη φθορά της πολιτικής αναλγησίας και ανικανότητας.

Σε προσωπικούς λογαριασμούς τους, επιφανείς Ξανθιώτες, ιστοριοδίφες, φωτογράφοι, διαμαρτύρονται και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις τοπικές αρχές, απαιτώντας να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά!

Τάσος Τεφρωνίδης: “Κινδυνεύουν όλα υπο κατάρρευση…”

το γνωστό καπνομάγαζο “Πετρίδη” το 1924.

Ο κ. Τεφρωνίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, αλλά και ενεργός πολίτης της Ξάνθης, με σημαντικό αρχειο στην κατοχή του απο φωτογραφίες και ντοκουμέντα που αφορούν το ιστορικό παρελθόν της πόλης, ανέφερε σε ανάρτησή του με φωτογραφία απο τη “χρυσή εποχή” των καπνομάγαζων:

“Το καπνομάγαζο της αμερικάνικης “GLENN TOBACCO Co INC το γνωστό καπνομάγαζο “Πετρίδη” το 1924. Δυστυχώς σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 καταστράφηκε από πυρκαγιά . Το κτήριο των γραφείων της εταιρίας της φωτό έμεινε ανέπαφο αλλά και αυτό κινδυνεύει από κατάρρευση.”

 

Κ. Μαυρομάτης: “Τέλος εποχής για τις Καπναποθήκες…”

Ενας ακόμη περιηγητής και ιστοριοδίφης, ο κ. Κ. Μαυρομάτης, με επίσης σημαντικό φωτογραφικό και άλλο αρχείο που αναδεικνύει την ιστορία της πόλης της Ξάνθης, αναφέρει με πλούσιο φωτογραφικό του υλικό, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς:

“Τελος εποχης για τις καπναποθηκες της GLENN TOBACCO μετα απο την πρωτοφανη σε μεγεθος και εκταση φωτια για την πολη μας!Η ζημια ειναι ανεπανορθωτη!Αλλο ενα ιστορικο μνημειο της πολης μας βεβηλωθηκε!Το οικόπεδο έκτασης 13.750τ.μ.αγοραστηκε το 1924,οι καπναποθηκες χτίστηκαν το 1925.οδος Αναξαγόρα…”

   

Γρ. Λεοντιάδης: “Η Μοίρα αυτής της πόλης δυστυχώς έχει πέσει σε ανθρώπους ανάξιους να την κάνουν πάλι Αρχόντισσα…

Ο Γρηγόρης Λεοντιάδης, 3ης γενιάς φωτογράφος της πόλης, γόνος του Γιάννη Λεοντιάδη και εγγονός του ιστορικού φωτογράφου Γρ. Λεοντιάδη, ξέσπασε για την πυρκαγιά στις καπναποθήκες, ζητώντας ως ενεργός πολίτης την αφύπνιση των υπευθύνων:
“Όταν χάνεται ένας άνθρωπος σε μια διασταύρωση της πόλης μας μετά θυμόμαστε να βάλουμε φανάρια.
Σήμερα μετά από 10ετιες αδιαφορίας και εγκατάλειψης κάηκε ένα μεγάλο περιουσιακό κομμάτι της πόλη μας.
Ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης!
Της αρχόντισσας Ξάνθης της χρυσής εποχής του εμπορίου και της εξαγωγής καπνού σε όλη την Ευρώπη!
Αλλά τόσα όμορφα κτίρια φαντάσματα περιμένουν κι αυτά με τη σειρά τους να έρθει το τέλος τους μέσα στην εγκατάλειψη τους.
Ευτυχώς σήμερα δε θρηνούμε τουλάχιστον νεκρούς από ότι ξέρω.
Η Μοίρα αυτής της πόλης δυστυχώς έχει πέσει σε ανθρώπους ανάξιους να την κάνουν πάλι Αρχόντισσα…”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου