Δ. Κασαπίδης για την πυρκαγιά στις Καπναποθήκες: “Ετσι σβηνεται μια ιστορια 100 χρονων.”

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


*Του Δ. Κασαπίδη, Ιστορικού – Συγγραφέα

Η καπναποθηκη που καηκε σημερα ανηκε με βαση μια πινακιδα που υπηρχε αναρτημενη εξωθεν αυτης στην Οντετ Πετριδη.
Στην περιοχη οπου ανεγερθηκε οι Βουλγαροι κατα τη διαρκεια της Α Βουλγαρικης κατοχης (1913-1919) ειχαν δημιουργησει ενα μικρο στρατιωτικο αεροδρομιο.
Οταν η αμερικανικη εταιρεια Γκλεν Τομπακο Κομπανυ εγκατασταθηκε στη Ξανθη την περιοδο 1921-3 εψαχνε να αγορασει μια καπναποθηκη.
Καθως δεν εβρισκε αποφασισε να κτισει μια καπναποθηκη.Αγορασε το οικοπεδο αυτο εκτασεως 13.750 τμ το 1924 εναντι 11.748 $απο τις Χαλιντε,Ασμα και Φιτνετ Χανουμ. Ανηγειρε την καπναποθηκη της το 1925.
Κατα τη διαρκεια της δευτερης βουλγαρικης κατοχης (1941-4) η Γκλεν ανεστειλε τις δραστηριοτητες της στην περιοχη και η καπναποθηκη επιταχθηκε απο τους Βουλγαρους. Στις 28 Ιουλιου 1955 η Γκλεν Τομπακο πουλησε την καπναποθηκη στους καπνεμπορους αδελφους Πετριδη απο τη Καβαλα εναντι 3.438.500 δραχμων (Πηγη πληροφοριων και φωτογραφιων: Θωμας Εξαρχου,Οι καπναποθηκες της Ξανθης, Ξανθη 2007)


Σημερα 100 σχεδον χρονια μετα την ανεγερση της η καπναποθηκη αυτη καηκε. Και καπως ετσι ο αρχιτεκτονικος πλουτος και η ιστορικη κληρονομια μιας πολης εξαυλωνεται και γινεται αυλη. Μενουν μονο οι φωτογραφιες ,τα σχεδια και τα βιβλια αλλα και τα διαφορα κατα καιρους ΦΕΚ με τα οποια ειχαν κηρυχθει διατηρητεα μνημεια .
Καποτε υπηρξε και εδω ….. θα λεμε , οπως λεμε και για δεκαδες αλλα κτιρια τοσο στην παλια πολη οσο και στη νεα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου