Διάψευση Κτιστάκι: Δεν ζητώ να αναγνωριστούν ως «τουρκικοί» οι μειονοτικοί σύλλογοι της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια


Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στρέφεται κατά της τελεσιδίκου αποφάσεως του Αρείου Πάγου, ο Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με εξώδικη δήλωσή του προς την εφημερίδα «Εστία», την οποία αναδημοσίευσε και το Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναζητώντας απαντήσεις και αν ισχύει το εν λόγω δημοσίευμα.

Ο κ. Κτιστάκις, όπως αναμενόταν, αντέδρασε άμεσα και κατηγορηματικά, μην αφήνοντας καμία υπόνοια ή ενδεχόμενο παρερμηνείας των λεγομένων του.

Το Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της ευθύνης που απορρέει απο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αναδημοσιεύει την ανασκευή του δημοσιεύματος της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ”:

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Η «Εστία» έλαβε και δημοσιεύει εκτενώς τα κυριότερα αποσπάσματα εξωδίκου δηλώσεως που απέστειλε προς αυτήν ο Έλλην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιωάννης Κτιστάκις. Ακολουθεί η απάντησις μας:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

του Ιωάννη Κτιστάκι του Νικολάου, προσωρινά διαμένοντος στην οδό…, Θήβα Βοιωτίας.

ΠΡΟΣ

  1. Τον Ευθύμιο Π. Πέτρου, δημοσιογράφο. 
  2. Την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΣΤΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ETAIPEIA».
  3. Τον Μανώλη Κοττάκη, διευθυντή της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ.
  4. Την Μύρνα Νικολαΐδου, διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ.

*************************

Την 19η Νοεμβρίου 2021 ο πρώτος (α΄) εξ υμών δημοσίευσε, επώνυμα, στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» άρθρο με τίτλο «Κεντρικό θέμα-Ἕλλην δικαστής ζητεῖ νά ἀναγνωρισθοῦν σύλλογοι στήν Θράκη ὡς “τουρκικοί”!», μαζί με μεγάλου μεγέθους φωτογραφία μου. Στο ανωτέρω άρθρο περιλαμβάνετε αναληθείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, χαλκευμένα γεγονότα και υπαινιγμούς, οι οποίοι προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή μου και τους οποίους χρησιμοποιείτε για σκοπούς που εσείς γνωρίζετε και σε κάθε περίπτωση προκειμένου να μειώσετε τη προσωπικότητά μου και να με βλάψετε τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τα ανωτέρω έχουν περιέλθει σε γνώση και ήδη έχουν προκαλέσει τη στρέβλωση της εικόνας μου σε ανώνυμους, γνωστούς σε εμένα αλλά και επώνυμους αναγνώστες σας. Οι κακόβουλοι, συκοφαντικοί και αναληθείς ισχυρισμοί, χαλκευμένα γεγονότα και σχόλια για την επιστημονική και ακαδημαϊκή μου ζωή και υπόσταση, αποτελούν σαφέστατα δυσφημιστικό υλικό για την προσωπικότητά μου.

Επειδή, η πραγματικότητα, την οποία ασφαλώς γνωρίζατε ως μια από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες εφημερίδες με πληθώρα συνεργατών –άλλως δε και σε κάθε περίπτωση οφείλατε κατά νόμο και ευχερώς μπορούσατε να διασταυρώσετε πριν την ως άνω δημοσίευση– είναι εντελώς διαφορετική από όσα εν γνώσει σας διαδίδονται με το άρθρο σας.

Επειδή είναι προφανές ότι η παράθεση ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών και η παραποίηση των λεγομένων μου από την εφημερίδα σας είναι εσκεμμένη και ουδόλως επιδιώκατε να ενημερώσετε το αναγνωστικό σας κοινό, αλλά να εκφράσετε την περιφρόνησή σας για την ηθική και επαγγελματική υπόστασή μου, έχοντας ειδικό σκοπό προσβολής και εξύβρισής τους.

Επειδή η ανωτέρω συμπεριφορά σας αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη και ξεπερνά τα όρια του «καθήκοντος» ενημέρωσης, του όποιου δικαιολογημένου ενδιαφέροντος και της ευπρέπειας, και μου έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια κοινωνική, επαγγελματική και ηθική βλάβη και ζημία.

(….) 

Επειδή όλα αυτά, τα οποία ισχυρισθήκατε σε βάρος μου, έχουν ήδη διαδοθεί στο ευρύ κοινό, καθώς είμαι άτομο εξόχως αναγνωρίσιμο και γνωστό, πολλοί δε παραπλανώμενοι, ήδη σπεύδουν να με επικρίνουν και να με σχολιάσουν αρνητικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

Ήδη με την παρούσα:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα για το ως άνω βαρύτατα αναληθές, προσβλητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα σε βάρος μου. 

Σας ΔΗΛΩΝΩ ότι, τόσο ατομικώς, όσο και με την ιδιότητα και ευθύνη μου ως Δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι κατά την παρέμβασή μου στην διαδικτυακή εκδήλωση της 1ης Νοεμβρίου 2021 που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημητρίου Τσάτσου

-Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου και οι Εκδόσεις Σάκκουλα με αφορμή την έκδοση του συλλογικού έργου του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμά και των έγκριτων πανεπιστημιακών Ξ. Κοντιάδη και Χ. Ανθόπουλου με τίτλο «ΕΣΔΑ κατ’ άρθρο ερμηνεία», ζήτησα να αναγνωρισθούν «οι αποφάσεις που ζητούν την αναγνώριση σαν τουρκικών, των συλλόγων των μουσουλμάνων της Θράκης», «εστράφην κατά αποφάσεων του Αρείου Πάγου που έχουν τελεσιδίκως κλείσει αυτό το ζήτημα της τουρκικής διεκδικήσεως». Οι φράσεις ή ακόμη και οι λέξεις αυτές δεν υπήρχαν στην παρέμβασή μου, πολύ δε περισσότερο το νόημα το οποίο τους αποδίδετε. Εκείνο που είπα, και το οποίο επαναλαμβάνω, είναι ότι, σύμφωνα, με τα δημόσια έγγραφα και τους στατιστικούς πίνακες της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα εμφανίζεται επί μακρόν να μην έχει συμμορφωθεί σε έξι μεγάλες κατηγορίες επαναλαμβανόμενων αποφάσεων, εκ των οποίων μία είναι και τα «μειονοτικά σωματεία», κατά την ορολογία της ίδιας της Επιτροπής Υπουργών. 

(…) 

Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι «το Μέγαρο Μαξίμου με υποστήριξε πάση δυνάμει» για να εκλεγώ στο αξίωμα του Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ εσκεμμένα το συνδέεται τούτο με την δήθεν θέσεις μου για τα σωματεία της Θράκης. Τούτο είναι ανακριβές διότι οι σχετικές καταδικαστικές της Ελλάδας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δημοσιεύτηκαν το 2008, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, ενώ εγώ εξελέγην Δικαστής μόλις τον Ιανουάριο του 2021. Και αυτό το γνωρίζατε και παρόλα αυτά διασπείρατε ψεύδη. (…) 

Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι (α) υπολειπόμουν σε προσόντα σε σχέση με τους άλλους δύο συνυποψήφιούς μου, (β) το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προέκρινε άλλον υποψήφιο αντί εμού ή όλα «απότομα» ανατράπηκαν πριν την τελική ψηφοφορία και (γ) ότι οι εκλέκτορες έλαβαν ανώνυμα μηνύματα αναφορικά με τους υποψηφίους πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Όλα αυτά είναι ανακριβή διότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, απαρτιζόμενη από 324 βουλευτές από τα 47 εθνικά κοινοβούλια (μόνον 7 εκ των οποίων είναι Έλληνες), ψήφισε εμέναως τον καταλληλότερο, εκ των τριών υποψηφίων, για την θέση του Δικαστή. Έλαβα δε 145 ψήφους ενώ η κυρία Φ. Παζαρτζή 89 ψήφους (και 42 ψήφους ο τρίτος υποψήφιος). Τούτο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (https://assembly.coe.int/LifeRay/CDH/Pdf/DocsAndDecs/20210126-ElectionECHRGreece-BIL.pdf).

Πριν την ανωτέρω τελική ψηφοφορία, προηγήθηκε ακρόασή μας από την αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και σχετική Εισήγηση της τελευταίας προς την Ολομέλεια των Συνέλευσης. Σημειωτέον ότι στην Επιτροπή αυτή μετέχουν συνολικά 44 (τακτικά και αναπληρωματικά) μέλη (και όχι 12 όπως αναγράφετε), εκ των οποίων μόνον 2, ο βουλευτής του Σύριζα κ. Γ. Κατρούγκαλος (τακτικό μέλος) και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ε. Στυλιανίδης (αναπληρωματικό μέλος), είναι Έλληνες. Η Εισήγηση αυτή προέκρινε εμένα ως τον καταλληλότερο με «σαφή πλειοψηφία» («clear majority»). Και αυτό το έγγραφο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (https://pace.coe.int/pdf/071cc312285c354ad288292a9a685ea06c9b89f57566708a677a79679c8c995c/doc.%2015213%20add.%202.pdf). Τέλος, κανένας εκ των 324 μελών/εκλεκτόρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης δεν έχει καταγγείλει μέχρι σήμερα ότι έλαβε ανώνυμα μηνύματα υπέρ ή κατά ενός εκ των τριών Ελλήνων υποψηφίων.

Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι «υιοθέτησα την επιχειρηματολογία των τουρκικών σωματείων, την οποία με μεγάλη προσοχή είχε απεργασθεί η Άγκυρα». Αντιθέτως, αν και γνωρίζετε ότι η Άγκυρα μου έχει απαγορεύσει την είσοδο στην Τουρκία από τον Μάρτιο του 2018 λόγω της δυναμικής και άκρως επιτυχημένης δικηγορικής μου δράσης υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου (ενδεικτικά: https://www.kathimerini.gr/opinion/geyma-me-thn-k/561247417/giannis-ktistakis-stink-me-ene pneνse-to- prosopo-toy-patriarchi-k/), και ότι είμαι ο μόνος Έλληνας νομικός που έχει λάβει αυτή την απαγόρευση, η οποία διατηρείται έως σήμερα, δολίως το αποκρύψατε και μου καταλογίσατε, δήθεν, φιλοτουρκικές θέσεις.

Διαψεύδω κατηγορηματικά κάθε υπαινιγμό και χαλκευμένα γεγονότα περιλαμβάνονται στο σύνολο του δημοσιεύματός σας

Και σας ΚΑΛΩ όπως αμέσως και πάντως εντός των επομένων δύο ημερών:

1.- Ανακαλέσετε άμεσα τα όσα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύσατε στο ανωτέρω άρθρο σας και ειδικότερα ότι «Τό Μέγαρο Μαξίμου τόν ὑπεστήριξε πάσῃ δυνάμει παρ’ ὅτι τά προσόντα του εἶχαν χαρακτηρισθεῖ “ὁριακά” ἀπό τήν ἁρμόδια ἐπιτροπή ἐμπειρογνωμόνων τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης. Περίμενε λοιπόν κανείς ἀπό ἐκεῖνον νά ὑποστηρίζει τό δίκαιον τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάννης. Αὐτός ὅμως φέρεται νά ὑποστηρίζει τίς θέσεις τῆς Τουρκίας. Ὁ λόγος γιά τόν Ἰωάννη Κτιστάκι, ὁ ὁποῖος σέ διαδικτυακό “πάνελ’ ἠκούσθη ὑποστηρίζων ὅτι ἡ Ἑλλάς πρέπει νά ἀναγνωρίσει τίς ἀποφάσεις πού ζητοῦν τήν ἀναγνώριση σάν τουρκικῶν, τῶν συλλόγων τῶν μουσουλμάνων τῆς Θράκης! Ἐστράφη ἔτσι κατά ἀποφάσεων τοῦ Ἀρείου Πάγου πού ἔχουν τελεσιδίκως κλείσει αὐτό τό ζήτημα τῆς τουρκικῆς διεκδικήσεως. Υἱοθέτησε τήν ἐπιχειρηματολογία τῶν τουρκικῶν σωματείων, τήν ὁποία μέ μεγάλη προσοχή εἶχε ἀπεργασθεῖ ἡ Ἄγκυρα….

Τοῦτο, ἀφοῦ ὁ Ἰωάννης Κτιστάκις ὁμιλῶν σέ διαδικτυακό πάνελ φέρεται δηλῶν ὅτι μεταξύ τῶν ἀποφάσεων τοῦ ΕΔΔΑ κατά τῆς Ἑλλάδας, τίς ὁποῖες δέν ἔχει ἐφαρμόσει ἐδῶ καί πάνω ἀπό δεκαετίες, εἶναι αὐτές πού σχετίζονται μέ τούς συλλόγους πού ἀνήκουν στήν “τουρκική κοινότητα” τῆς Δυτικῆς Θράκης… Τό τραγικό εἶναι πώς ὁ ἐν λόγῳ κ. Κτιστάκις ἀποτελοῦσε κεντρική ἐπιλογή τοῦ Μεγάρου Μαξίμου, τό ὁποῖο προώθησε τήν τοποθέτησή του στό ΕΔΔΑ… Ἡ διαδικασία ἐνώπιον τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης προέβλεπε δύο φάσεις: τήν ἐπιστημονική ἀξιολόγηση τῶν δύο ἀπό ἐπιτροπή καί τήν ψηφοφορία “ὑπόδειξη” πρός τήν Ὁλομέλεια τοῦ Συμβουλίου ἀπό εἰδικό ἐκλεκτορικό σῶμα 12 βουλευτῶν, στό ὁποῖο αὐτονοήτως δέν συμμετεῖχαν Ἕλληνες. Τό πόρισμα τῆς ἐπιτροπῆς ἀνέδειξε μέ διαφορά τήν ὑποψηφιότητα τῆς κυρίας Παζαρτζῆ, ἐνῶ χαρακτήρισε τήν ὑποψηφιότητα τοῦ κ. Κτιστάκι “ὁριακή” ἀπό πλευρᾶς προσόντων.

Ὡστόσο, ὅλα ἀνετράπησαν. Ἡ κ. Παζαρτζῆ ἐδέχθη ἕνα βρώμικο πόλεμο. Βουλευτές ἐδέχοντο ἀνώνυμα μηνύματα πού τήν εχαρακτήριζαν Παζαρτζῆ “ἀκροδεξιά” καί ζητοῦσαν τήν καταψήφισή της». 

2.- Αποκαταστήσετε αμέσως την αλήθεια διά της δημοσιεύσεως, στην ίδια εξέχουσα θέση της εφημερίδας, με τους ίδιους χαρακτήρες και τον ίδιο τρόπο με τους ψευδείς σας ισχυρισμούς, την ανωτέρω δήλωσή μου και την ανάκλησή σας προσθέτοντας ταυτόχρονα και δήλωσή σας ως εξής, «αντιλαμβανόμαστε ότι το από 19 Νοεμβρίου 2021 άρθρο με τίτλο “Κεντρικό θέμα-Ἕλλην δικαστής ζητεῖ νά ἀναγνωρισθοῦν σύλλογοι στήν Θράκη ὡς ‘τουρκικοί’!”», καταφερόταν σε βάρος του κ. Ιωάννη Κτιστάκι με υπερβολικό και αδικαιολόγητο τρόπο, με αποτέλεσμα την εύλογη αντίδρασή του. Στο πλαίσιο του καθήκοντος αληθείας, και σύμφωνα με την δημοσιογραφική δεοντολογία, ανακαλούμε στο σύνολό του το δημοσίευμα ως άστοχο και ανακριβές, κατά περιεχόμενο, και αναγνωρίζουμε την επιστημονική επάρκεια, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του Δικαστή Ιωάννη Κτιστάκι». 

3.- Απαλείψετε πάραυτα από την ιστοσελίδα σας το επίμαχο άρθρο καθώς και όλα τα τυχόν επώνυμα και ανώνυμα σχόλιά σας, τα οποία θίγουν κατά τρόπο προσβλητικό και συκοφαντικό, τόσο το έργο της Επιτροπής, όσο και την τιμή και την υπόληψη εμού προσωπικώς και

 (…)

Πληρεξούσιο και αντίκλητο Δικηγόρο διορίζω τον Δικηγόρο Αθηνών…

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα σ’ αυτούς που απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την ολόκληρη στη σχετική έκθεση επιδόσεώς του.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Την 1η Νοεμβρίου 2021 ο κύριος Κτιστάκις ομιλών σε ημερίδα του ιδρύματος Τσάτσου έκανε εκτενή αναφορά στον βαθμό συμμορφώσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας προς καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ κάνοντας λόγο για  «υπερδεκαετή αδυναμία» της να τις εφαρμόσει. Μεταξύ των αποφάσεων επί των οποίων διαπιστώθηκε «αδυναμία συμμόρφωσης» (φράση που χρησιμοποίησε δις ο κύριος Κτιστάκις κατά την παρέμβασή του) είναι και αυτή που αφορά στα μειονοτικά σωματεία της Θράκης τα οποία, ως γνωστόν, ζητούν να αναγνωριστούν ως «τουρκικά». Ο κύριος Κτιστάκις αναφέρθηκε μάλιστα ειδικώς σε απόφαση η εκτέλεση της οποίας «εκκρεμεί επί δεκατρία έτη» και η οποία όπως αποκαλύπτει ο ίδιος με την εξώδικη δήλωσή του προς εμάς είναι η απόφαση του 2008 που αφορά στην «αναγνώριση» των μειονοτικών σωματείων.

Στις 4 Νοεμβρίου 2021, τρεις μέρες μετά την παρέμβαση του κυρίου Κτιστάκι στην ημερίδα του Ιδρύματος Τσάτσου, η μειονοτική εφημερίδα «Γκιουντέμ» της Θράκης φιλοξένησε δηλώσεις του Προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδίας «Τούρκων», ο οποίος απέδωσε στον Έλληνα δικαστή την δήλωση ότι «η χώρα μας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτήν την αδυναμία που υφίσταται εδώ και δεκατρία χρόνια εφαρμόζοντας άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ όσον αφορά στην ομάδα υποθέσεων Μπεκήρ Ουστά και άλλοι η οποία περιλαμβάνει τους τουρκικούς συλλόγους της Θράκης». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Έλλην δικαστής φέρεται δηλών ότι «η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ εναντίον της Ελλάδας από τα εθνικά δικαστήρια αποτελεί μεγάλη αδυναμία».

Στις 19 Νοεμβρίου 2021, και αφού μεσολάβησαν δεκαπέντε ολόκληρες μέρες χωρίς αντίδραση εκ μέρους του κυρίου Κτιστάκι (δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας να έχει αποσταλεί εξώδικο προς την τουρκόφωνη εφημερίδα «Γκιουντέμ» και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας «Τούρκων» Θράκης ζητώντας τους να ανακαλέσουν τυχόν παραποίηση των δηλώσεών του) η «Εστία» ανέδειξε το θέμα. Σεβόμενοι μάλιστα τον Έλληνα δικαστή γράψαμε ότι «φέρεται ειπών» και σημειώσαμε στην κατακλείδα του άρθρου μας ότι «μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο κύριος Κτιστάκις δεν είχε διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας». 

Κάτι που πράττει σήμερα μετά το δικό μας δημοσίευμα. Η «Εστία» χαιρετίζει το περιεχόμενο της εξωδίκου δηλώσεως του κυρίου Κτιστάκι προς αυτήν. Προσπερνά τα περί παράθεσης συκοφαντιών, ψευδών ειδήσεων, χαλκευμένων γεγονότων που μας αποδίδονται και εκφράζει την άπειρη ικανοποίησή της που ο Έλλην δικαστής διαψεύδει ρητώς ότι «ζήτησα να αναγνωριστούν οι αποφάσεις που ζητούν την αναγνώριση σαν τουρκικών συλλόγων των μουσουλμάνων της Θράκης». Χαιρετίζει την δήλωσή του ότι «δεν εστράφην κατά των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που έχουν τελεσιδίκως κλείσει το ζήτημα της τουρκικής διεκδικήσεως». Αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από εμάς η δήλωση αυτή του Έλληνος δικαστή, την οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα υπερασπιστεί και στο Δικαστήριο και στα διεθνή fora. 

Χαιρόμαστε που το δημοσίευμά μας αποτελεί την αφορμή να ξεκαθαρίσει ο κύριος Κτιστάκις ρητώς πως άλλο το περιεχόμενο της αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και άλλη η προσωπική επιστημονική του άποψη. Ως έγκριτος νομικός και μέλος ΔΕΠ της Νομικής Σχολής Θράκης ο κύριος Κτιστάκις κατανοεί απολύτως την σημασία της διευκρίνησής του. 

Πόσω μάλλον που κατά καιρούς η γείτων χώρα με δηλώσεις σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών επιχειρεί να πλήξει την χώρα μας ότι δεν εφαρμόζει αποφάσεις για τις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριό μας, ο Άρειος Πάγος –τόν οποίο όλοι σεβόμαστε– διατύπωσε προσφάτως με ψήφους 5-0 ξεκάθαρη άποψη. Ως δημοσιογράφος και ως συμφοιτητής του στην Νομική Θράκης γνωρίζω άριστα τον κύριο Κτιστάκι και την δράση του υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επί άλλων θεμάτων. Και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος Ευθύμιος Πέτρου και η Διευθύντρια Συντάξεως Μύρνα Νικολαΐδου όσο και η εφημερίδα μας δεν αμφισβητούν τον πατριωτισμό του. 

Ούτε την επιστημονική του επάρκεια. Ας μας επιτραπεί όμως να έχουμε την δικαιολογημένη ανησυχία να μην παραποιούνται οι δηλώσεις του Έλληνος δικαστή από γνωστούς κύκλους στις σπάνιες φορές που αυτός ομιλεί δημοσίως για θέματα Θράκης που είναι εξ ίσου σημαντικά για την πατρίδα όσο και αυτά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που με αυτήν την όχι ευτυχή αφορμή αποκαθιστά πλήρως την τάξη. 

Και προφανώς δεν αμφισβητούμε την ανεξαρτησία του. Εάν είχαμε φθάσει να πιστεύουμε ότι τρίτες χώρες επηρεάζουν το φρόνημα Ελλήνων Δικαστών, διαφορετική θα ήταν η αντίδρασή μας. Μακράν ημών. Όσον αφορά τα λοιπά: Δοθέντος ότι οι υποψήφιοι για την θέση ήταν τρεις Έλληνες, εννοείται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν υποστήριξε επισήμως κάποια υποψηφιότητα –δεν ηδύνατο άλλως τε– και κατ’ επέκταση ο κύριος Κτιστάκις δεν ήταν υποψηφιότητα του Μεγάρου Μαξίμου. Όσον αφορά τα μηνύματα που εστάλησαν σε Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης: Απορούμε γιατί ο Έλλην δικαστής σχολιάζει το θέμα. 

Η «Εστία» δεν έγραψε ότι ο κύριος Κτιστάκις παρακίνησε, υποκίνησε, συνέστησε σε Βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης να πλήξουν την συνυποψήφιά του ή να υποστηρίξουν την δική του. Εμείς γράψαμε ότι μέλη συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εδέχθησαν μηνύματα που δυσφήμιζαν την υποψηφιότητα της κυρίας Φωτεινής Παζαρτζή. Ποια κέντρα κρύβονται πίσω από αυτά, άγνωστον. Τα μηνύματα αυτά όμως εστάλησαν. Και υπάρχουν! Η «Εστία» ως «μεγάλη και καλά οργανωμένη εφημερίδα που είναι» όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση, γνωρίζει. Καμμία σχέση όμως ο κύριος Κτιστάκις με αυτά, είμεθα βέβαιοι. 

Άλλως τε σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκλογή αυτά ανήκουν στην ιστορία. Κατόπιν όλων αυτών και ιδιαίτερα μετά την δήλωση του κυρίου Κτιστάκι ότι δεν ζητά την αναγνώριση των συλλόγων ως τουρκικών που καθιστά το συγκεκριμένο άρθρο ως «αδικαιολόγητο, υπερβολικό και άστοχο» προφανώς και η εφημερίδα μας θα το αποσύρει. Και θα αναρτήσει στην σελίδα της στο διαδίκτυο την εθνικής σημασίας ξεκάθαρη δήλωση του κυρίου Κτιστάκι, ότι δεν στρέφεται κατά της πρόσφατης αποφάσεως του Αρείου Πάγου! Εξαιρετικά σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου