Ηλεκτρονικό εμπόριο: Μια αξιόπιστη και συμφέρουσα πρόταση που κερδίζει διαρκώς έδαφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Τα προηγούμενα χρόνια ο μόνος τρόπος για να γνωρίσει ο καταναλωτής τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσέφερε μια επιχείρηση ήταν να έχει άμεση γνώση, ή τουλάχιστον να πληροφορηθεί όσο περισσότερα μπορούσε από τη διαφήμιση ή από φίλους και γνωστούς που είχαν αγοράσει κάτι από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Η φυσική παρουσία του πελάτη στους χώρους της εταιρείας, ακόμα και η ψηλάφηση του προϊόντος, έδειχνε να είναι η πιο σίγουρη λύση για μια καλή αγορά που, όπως λέμε, θα έβγαζε τα λεφτά της.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν αλλάξει, και το βλέπουμε αυτό χωρίς καμμιά υπερβολή κι εμείς που ασχολούμαστε με το χώρο του internet στην  Κατασκευή ιστοσελίδων NetPlanet | Κατασκευή ιστοσελίδας. Σήμερα το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από ιστοσελίδες εταιρειών οι οποίες αυτοπαρουσιάζονται στους εν δυνάμει πελάτες τους, προβάλλουν τα προϊόντα τους, τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους, δείχνουν το προφίλ τους και τις βασικές αρχές της εταιρικής κουλτούρας τους και παρέχουν έτσι μια πρώτη εικόνα για το ποιες είναι.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να αγοράσει κανείς «γουρούνι στο σακί», κατά το κοινώς λεγόμενο, χωρίς να έχει δηλαδή πλήρη εικόνα για το προϊόν που θα αγοράσει. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια, για δύο λόγους:

Πρώτα απ’ όλα, καμία εταιρεία δεν θέλει να αμαυρώσει το προφίλ της και να αποκτήσει κακή φήμη κοροϊδεύοντας τον πελάτη. Όσο δυνατό όπλο είναι το Διαδίκτυο για μια επιχείρηση, άλλο τόσο είναι και για τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να επισημάνει λάθη, παραλείψεις ή κακές συμπεριφορές, στιγματίζοντας ανεπανόρθωτα το προφίλ μιας επιχείρησης που δεν τον σέβεται.

Δεύτερο και σημαντικότερο, ο πελάτης, σε περίπτωση που δεν μείνει ικανοποιημένος από την αγορά ενός προϊόντος, παίρνει πίσω τα χρήματά του και επιστρέφει το προϊόν, εντός ενός χρονικού εύρους βέβαια. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως καλό είναι να διαβάζουμε και τα «ψιλά γράμματα» για να είμαστε ενήμεροι για το τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Από τις πρώτες προσπάθειες, πάντως, που έχουν γίνει στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει περάσει αρκετός χρόνος, έτσι σήμερα πια γνωρίζουμε ποιες εταιρείες είναι σωστές και διακρίνονται από επαγγελματισμό και ποιες όχι. Και σίγουρα αυτές που διακρίνονταν για τη σοβαρότητά τους πριν από την ψηφιακή εποχή εξακολουθούν να είναι φερέγγυες και τώρα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ότι μας γλιτώνουν χρόνο. Ζώντας πια στον αιώνα της ταχύτητας, οι περισσότεροι από μας έχουμε τόσο φορτωμένο πρόγραμμα που δεν έχουμε τον χρόνο να περιηγηθούμε με άνεση στα φυσικά καταστήματα. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο οι οθόνες των υπολογιστών έχουν γίνει πια οι «βιτρίνες» των καταστημάτων,  με διαφημίσεις Facebook, Google, Instagram, Tik-Tok κλπ με την παρουσίαση των προϊόντων να μην υστερεί καθόλου σε πιστότητα και σαφήνεια έναντι της φυσικής μας επαφής με αυτά.

Αποτελώντας πια έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο που εκτός από ευκαιρίες για τους καταναλωτές προσφέρει και θέσεις εργασίας για όσους θέλουν να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα μοντέρνο, προσοδοφόρο και με προοπτικές, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου δείχνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τόσο των νεότερων, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι λάτρεις της τεχνολογίας, όσο και των παλαιότερων, των παραδοσιακών καταναλωτών, που βρίσκουν σε αυτές έναν τρόπο αγοράς πιο ευχάριστο, πολύ αξιόπιστο και σαφώς πιο γρήγορο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου