Εμβόλιο AstraZeneca: Βρέθηκε η αιτία που προκαλούσε τις θρομβώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι βρήκε «το έναυσμα» που οδηγεί στους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες στο Κάρντιφ της Αγγλίας και στις ΗΠΑ, έδειξαν με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου. Πιστεύουν ότι αυτό πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση, στην οποία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να καταλήξει σε θρόμβωση.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τις θρόμβωσεις διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο χορηγήθηκε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός εναλλακτικού εμβολίου που προσφέρεται στους νέους κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες της AstraZeneca εντάχθηκαν επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση προηγούμενων αποτελεσμάτων της ομάδας.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρόμβοι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από Covid παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για το τι τους προκαλεί δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους αξιοποίησης αυτών των ευρημάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την εξάλειψη αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», πρόσθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου