Σφήνα Ελλάδας για την Τουρκοισπανική συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι:

«Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξα¬γωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση».

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Γ. Οικονόμου: Αυτονόητο πως τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Έντονη είναι η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση της Ισπανίας και της κυβέρνησης Σάντσεθ η οποία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με την Τουρκία και τη στρατιωτική τους συνεργασία. «Η κυβέρνηση της Ισπανίας κινείται εκτός του πλαισίου των αποφάσεων της ΕΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου