Το μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιότατου Ξάνθης και Περιθεωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 07-11-2021              Μέγας Ἑσπερινός εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά

ΩΡΑ: 16:00-18:00                           Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν, Ἐκκλησιαστικῆς

Σχολῆς Ξάνθης.

ΩΡΑ: 18:00-20:00                       Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν (Καβακίου) Ξάνθης.

Δευτέρα 08-11-2021              Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-11:00                           Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Σταυρουπόλεως.

ΩΡΑ: 18:00-20:00                  Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

                                                Ἁγίου Νεκταρίου εἰς τήν Ἱερά Μονή Ἁγίας Εἰρήνης.                                

Τρίτη 09-11-2021                   Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                          Ναό Ἁγίου Νεκταρίου Κρεμαστῆς.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»

Χιλιάδες λαού ακολουθούσαν τον Χριστό, καθώς πορευόταν προς το σπίτι, όπου τον είχε καλέσει ο αρχισυνάγωγος Ιάειρος για να θεραπεύσει την βαριά ασθενούσα, μονάκριβη κόρη του. Και μάλιστα «συνέπνιγον αυτόν», δηλαδή είχαν κολλήσει επάνω του, ώστε να δημιουργείται ένα κινούμενο ανθρώπινο τείχος. Μοναδική ευλογία να μπορείς ν’ ακουμπήσεις τον ίδιο τον Χριστό. Κι όμως, οι όχλοι συνωθούνται ασυγκίνητοι, κυριευμένοι από επιπόλαιη περιέργεια να δουν τον Χριστό να θαυματουργεί, χωρίς να τους αγγίζει τίποτε βαθύτερο, αδιάφοροι για οτιδήποτε πνευματικό. Και μέσα σε όλους αυτούς, μόνη μία γυναίκα, ταλαιπωρημένη από το πρόβλημά της, έχοντας χάσει όλη της την περιουσία προσέρχεται γεμάτη πίστη, στο θείο έλεος.

Και έρχεται μην τολμώντας να διεκδικήσει, χωρίς ν’ ανοίξει το στόμα της, πιστεύοντας ότι δεν είναι άξια ν’ απασχοληθεί μαζί της ο Διδάσκαλος. Το μόνο που θέλει είναι απλώς να τον ακουμπήσει. Κι αυτή η επαφή, που γίνεται χωρίς εξωτερικά να διαφέρει από τα ακουμπίσματα των λοιπών ανθρώπων στον Χριστό, επιφέρει τέτοια ανατροπή και αποκάλυψη που την καθιστά άξια μνείας ανά τους αιώνες, όπου κηρύσσεται το Ευαγγέλιο.

«Τις ο αψάμενός μου;», ρωτά ο Χριστός όταν οι όχλοι τον συνθλίβουν, για να καταδείξει την διαφορά της πίστης και της ταπείνωσης που διέκριναν την συγκεκριμένη ψυχή από όλες τις άλλες.  Κι ενώ και άλλοι ενδεχομένως από τους παρόντες να είχαν ανάγκη θαυμαστής θεραπείας, αυτή ενεργείται μόνο στην γυναίκα που την λαμβάνει, ακριβώς γιατί διέφερε από όλους τους άλλους.

Η μόνη που δεν έκανε «ο,τι όλοι οι άλλοι», είναι και η μόνη που ευεργετείται. Όχι μόνο γιατί λαμβάνει την θεραπεία, αλλά γιατί επιβραβεύεται με κάτι πολύ ανώτερο: «Πορεύου εις ειρήνην». Δηλαδή, ο Χριστός μας την επιβραβεύει για τον τρόπο της ζωής της, για το γεγονός ότι πορεύεται με ενσυνείδητα πιστεύματα και ξεκάθαρη στάση απέναντί του, χωρίς να συναγελάζεται, να συμμορφώνεται και να υποτάσσεται καιροσκοπικά, γι’ αυτό και της παραγγέλλει να συνεχίσει να ζει έτσι.

Να μην έχει αμφιβολίες για το ότι αυτό που έκανε ήταν το σωστό και να αναπαύεται πνευματικά στον δρόμο της πίστης και της ταπείνωσης που έχει επιλέξει.                

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου