ΕΝΦΙΑ 2022: Από τον Μάρτιο και σε 10 δόσεις η πληρωμή του

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τι προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν – Σχέδιο να αυξηθούν και οι δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να γίνουν τον Ιανουάριο, αλλά από τώρα «κλείδωσε» ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων. Η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από το Μάρτιο.

Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ, περίπου 2,5% – 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022

  Το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, ενώ ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου. Ο νέος φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου. Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει πως για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του φόρου που θα κληθούν το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος. Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η μείωση αυτή, που είναι της τάξης του 2,5%-3% η οποία έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

  Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του νέου ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να «τρέξει» η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Φόρος εισοδήματος

  Πέραν του ΕΝΦΙΑ, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου