Σε κλοιό ακρίβειας και φόρων τα νοικοκυριά – Η λίστα των φορολογικών υποχρεώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Απανωτά τα «ραντεβού» με την Εφορία και 4 δισ. ευρώ το μήνα για να βγει ο λογαριασμός

 Σε κλοιό ακρίβειας και μαζεμένων φορολογικών υποχρεώσεων βρίσκονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το δημόσιο έχει συλλέξει από φόρους περίπου 33 δισ. ευρώ αλλά ο στόχος που έχει τεθεί είναι η είσπραξη 45,44 δισ. ευρώ τα τέλη του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να εισπράττονται πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα για να βγει ο λογαριασμός. Οι φορολογούμενοι μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν μια, δυο ή και περισσότερες δόσεις για φόρους σε εισοδήματα και περιουσία και ρυθμίσεις οφειλών.

  Η λίστα των φορολογικών υποχρεώσεων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει:

  1. Εξόφληση φόρου εισοδήματος. Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ήδη καταβλήθηκαν οι τρεις πρώτες δόσεις και στις 29 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της τέταρτης δόσης. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν περί τα 1,75 δις. ευρώ. Επίσης τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν στο ίδιο διάστημα 950 εκατ. ευρώ.
  2. Πληρωμή ΕΝΦΙΑ: Έως τις 29 Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
  3. «Τρέχει» η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δόσεις για τους πληττόμενους οφειλέτες με την πληρωμή των δόσεων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου.
  4. Τον τελευταίο μήνα του έτους πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 ύψους 1 δισ. ευρώ.
  5. Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για την εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οφειλές ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ 820.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου υπολογίζεται να πληρωθούν 120-150 εκατ. ευρώ.
  6. Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%. Στο πρώτο δίμηνο του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου