Τι θα γίνει τελικά με την αλλαγή της ώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου η αλλαγή της ώρας θα γίνει κανονικά για μία ακόμη φορά και με άγνωστο ορίζοντα για το πότε και αν τελικά θα καταργηθεί. Έτσι, στις 4 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και θα περάσουμε από τη θερινή ώρα στη χειμερινή.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..»

Τι έχει γίνει με την κατάργηση

Η πρόταση υπάρχει, αλλά δεν προχωράει γιατί έχει «παγώσει» λόγω κορονοϊού, αλλά και γιατί υπάρχει διχογνωμία. Η επόμενη αλλαγή επομένως φαίνεται πως θα γίνει κανονικά και τον Μάρτιο του 2022, οπότε και θα ισχύει ξανά η θερινή ώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ήδη την πρόταση από το 2018. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 συμφώνησε με την πρόταση και ψήφισε την κατάργηση της αλλαγής της ώρας με συντριπτική πλειοψηφία (410 ψήφους υπέρ και 192 κατά). Η απόφαση δεν έχει αποκτήσει ακόμα νομική ισχύ, δηλαδή δεν έχει οριστικοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό καθώς σημειώνονται διαφωνίες από κάποια κράτη που θέλουν να διατηρήσουν είτε τη θερινή είτε τη χειμερινή ώρα, οπότε μέχρι να αποφασιστεί αυτό υπάρχει μια κωλυσιεργία στο ζήτημα, που οφείλεται και στο ξέσπασμα της πανδημίας που «πάγωσε» τις διαδικασίες.

Πηγή: ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου