Πονοκέφαλος η φοροδιαφυγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Οι διαρροές υποθέσεων φοροδιαφυγής μέσω των Pandora papers δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει το οπλοστάσιό της κατά της κατάχρησης του φορολογικού συστήματος τόνισε πριν από λίγο στην Ολομέλεια του ΕΚ ο Αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλιόνι στην έκτακτη συζήτηση για τις αποκαλύψεις φοροδιαφυγής.

Υπογράμμισε πως καθώς «θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση, θα πρέπει το φορολογικό βάρος να μοιραστεί δίκαια, μια πρακτική που θα έχει ως αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να έχουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουν την ανάκαμψη».

Η Κομισιόν, όπως εξήγησε, ο κ. Τζεντιλιόνι ετοιμάζει νέες φορολογικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στην αυτόματη ανταλλαγή των πληροφοριών. Για την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών. Μάλιστα μία πρώτη νομοθετική πρόταση θα κατατεθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από την ευρωπαϊκή επιτροπή πριν το τέλος του έτους, ενώ θα έρθει και μια δεύτερη πρόταση, ώστε να διαπιστώνεται πόσο πραγματικό φόρο πληρώνουν οι εταιρείες.

Ο κ. Τζεντιλιόνι σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε πολλά κράτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια μέτρα των τελευταίων ετών δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς. Παράλληλα θα πρέπει σε αυτό να λαμβάνεται υπόψη ότι οι φοροδιαφεύγοντες αναπτύσσουν νέες πρακτικές  και έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε νομοθέτη.

Κατέληξε λέγοντας ότι η G20 θα πρέπει να επεξεργαστούν πρόταση για ελάχιστη φορολογία, ενώ θα πρέπει η ευρωπαϊκή ένωση να προχωρήσει στην αναθεώρηση των κριτηρίων. Ζήτησε τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει σοβαρότερο ρόλο στην αρχιτεκτονική για τα φορολογικά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της σλοβένικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντζε Λόγκαρ,  τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, δεν εναπόκειται όμως στο συμβούλιο να αποφανθεί επί των αποκαλύψεων και υποθέσεων. Καταδεικνύεται παράλληλα, όπως είπε, η συνέχιση της σημαντικής προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Μάλιστα ανέφερε πως  οι δυο πιο πρόσφατες οδηγίες για την φοροδιαφυγή και για το ξέπλυμα καθιστούν την χρήση των εικονικών εταιρειών λιγότερο ελκυστική με την εισαγωγή κανόνων και ελέγχου.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου