Εκνευρισμός στην Τουρκία για την ελληνογαλλική συμφωνία: Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με μια ανακοίνωση γεμάτη οργή απαντά η Τουρκία στη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, στην οποία περιλαμβάνεται η αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, θέσεις που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για “μάταιες προσπάθειες” και για δήθεν “δικαιώματα” στο Αιγαίο τα οποία η Τουρκία θα υπερασπιστεί, ενώ σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται με στόχο να απομονώσει την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου