Φώφη Γεννηματά – Οι σταθμοί της πορείας της – Η ζωή & το έργο της

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η Φώφη Γεννηματά κουβαλούσε ένα όνομα βαρύ, αυτό του αείμνηστου πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον χώρο της κεντροασριστεράς πρωταγωνιστώντας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πορείας του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Φώφη Γεννηματά δε φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούσαν, ίσως μερικές φορές και ακόμα περισσότερες. Άλλωστε δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήξερε πως η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η καριέρα της

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους στην Αθηνά  το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Αθηνών όπου οργανώθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη της εμφάνιση στην πολιτική σκηνή ήταν στις εκλογές του 2000.

Εκλέγεται πανηγυρικά στη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνων. Είναι Μόλις 36 ετών.

Δυο χρόνια μετά έχει μπροστά της άλλη μια μεγάλη πρόκληση. Η Φώφη Γεννηματά διεκδικεί την Υπερνομαρχιά Αθηνών – Πειραιώς. Κάποιοι θεωρούν ότι δε θα τα καταφέρει. Για άλλη μια φορά τους διαψεύδει και εκλέγεται πρώτη με μεγάλη διαφορά.

Τον Οκτώβριο του 2009, αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.

Στις 15 Ιουνίου του 2015, εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς γεννιέται η «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Τον Ιούλιο του 2017, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ανακοινώνει  τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλαδα.

Το ΚΙΝΑΛ είναι γεγονός. Στο συνέδριο που ακολουθεί, η Φώφη Γεννηματά επικρατεί ξανά στην κούρσα για την προεδρία.

Στις 12 Οκτωβρίου όλοι «παγώνουν» όταν η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει πως δε θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καθώς πρέπει να δώσει άλλη μια μάχη με τον καρκίνο.

Για 13 ημέρες πάλευε. Τον είχε κερδίσει το 2008. Κανεις δεν αμφέβαλε στιγμή ότι θα πολεμούσε με όλες τις δυνάμεις. Και αυτό έκανε. Μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μαύρα πανιά στη Χαριλάου Τρικούπη

Ένα μαύρο πανί σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά σκεπάζει την πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη ενώ μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία που βρίσκεται στο κτίριο.

Στο εσωτερικό του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η φωτογραφία της εκλιπούσας προέδρου του κόμματος και δίπλα λουλούδια στην μνήμη της.

Μεσίστεια κυματίζει η ελληνική σημαία και στη Βουλή σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Γεμάτο λουλούδια και ανθοδέσμες είναι και το γραφείο της στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου