Πόδια: 11+1 πράγματα που φανερώνουν για την υγεία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Έτσι, όταν σας τα πόδια σας στέλνουν ένα προειδοποιητικό σήμα, μην το αγνοείτε.

#1 Δάχτυλα που γυρίζουν προς τα πάνω

Εάν παρατηρήσετε αυτή την κατάσταση, επικοινωνήστε με έναν ειδικό γιατρό για να δείτε τι το προκαλεί αυτό. Ορισμένες φορές είναι ένδειξη σοβαρής πνευμονοπάθειας, καρδιοπάθειας ή νόσου του Crohn.

#2 Πρήξιμο στις γάμπες ή τους αστραγάλους

Είναι ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρής ασθένειας όπως συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική ανεπάρκεια. Εάν οι γάμπες και οι αστράγαλοι σας πρήζονται, θα πρέπει να το ελέγξετε.

#3 Κρύες πατούσες

Μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αγγειακής νόσου, κακής κυκλοφορίας του αίματος ή πάθησης του θυρεοειδούς. Συνήθως είναι συχνότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ωστόσο, εάν είστε άνω των 40 ετών και οι πατούσες σας είναι συνεχώς κρύες, καλό θα ήταν να ελέξγετε τον θυρεοειδή σας. Εάν οι πατούσες σας είναι πάντα κρύες, πρέπει να το αναφέρετε στον οικογενειακό σας γιατρό.

#4 Πληγές που δεν επουλώνονται

Κατά τη διάρκεια του περπατήματος, μπορεί τα πόδια μας να μελανιάσουν, να δημιουργηθούν φουσκάλες ή να μουδιάσουν τα δάχτυλα. Πληγές που δεν επουλώνονται στα πόδια μπορεί να υποδεικνύουν αυξημένη γλυκόζη στο αίμα – ένδειξη σακχαρώδους διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να δείτε έναν διαβητολόγο το συντομότερο δυνατό.

#5 Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση είναι ένα σημάδι περιφερικής νευροπάθειας ή βλάβης στο σύστημα πληροφοριών που μεταδίδει πληροφορίες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Μπορεί να προκύψει από σακχαρώδη διαβήτη, κατάχρηση αλκοόλ και χημειοθεραπεία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως, εάν έχετε αυτήν την αίσθηση.

#6 Τριχόπτωση, κηλίδες ή αλλαγές στο χρώμα των νυχιών ή του δέρματος

Έχετε χάσει τις τρίχες στα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει χαρά από τη μία πλευρά, μπορεί να υποδηλώνει κάτι ανησυχητικό. Συχνά η αρτηριοσκλήρυνση προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να χάνουμε τις τρίχες στα πόδια. Εάν αποτριχώνεται τα πόδια σας, προσπαθήστε να εντοπίσετε το αίσθημα του παλμού. Εάν δυσκολεύεστε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

#7 Κράμπες ή σπασμοί στα πόδια

Η διατροφή σας μπορεί να στερείται ασβεστίου, καλίου ή μαγνησίου. Ή, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ασκείστε παραπάνω από το προβλεπόμενο, με αποτέλεσμα να έχετε αφυδατωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η αιτία μπορεί να «κρύβεται» σε κάποιο εγκεφαλικό ή νευρολογικό πρόβλημα. 

#8 Πόνος στις αρθρώσεις

Μπορεί να υποδηλώνουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτή η εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων συχνά προσβάλλει πρώτα τις μικρότερες αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια. Οι γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από τους άνδρες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση.

#9 Τρύπες στα νύχια

Μικρές τρύπες στα νύχια των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι ψωρίασης ή ψωριασικής αρθρίτιδας. Εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς, αυτή η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί.

#10 Ξηρό, ξεφλουδισμένο και κνησμώδες δέρμα

Εάν αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση, μην την αγνοήσετε γιατί μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε το «πόδι του αθλητή». Η πάθηση ξεκινά συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα κι οφείλεται σε μύκητες. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πόδι του αθλητή μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονή και φουσκάλες. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

#11 Δάχτυλα που ασπρίζουν και μουδιάζουν 

Η Raynaud προκαλεί υπερβολική αντίδραση στα αιμοφόρα αγγεία. Συχνά οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ασθένεια αναφέρουν ότι τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών τους ασπρίζουν, μουδιάζουν, γίνονται μπλε κι έπειτα κόκκινα, πριν ξαναπάρουν το φυσικό χρώμα του δέρματος. Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα. Μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί από το άγχος.

#12 Πόνος στα πόδια

Όσο περισσότερα κιλά έχουμε τόσο περισσότερη πίεση ασκούμε στα πόδια μας, προκαλώντας τους πόνο. Οι αρθριτικές καταστάσεις μπορούν επίσης να κάνουν τα πόδια σας ευαίσθητα στον πόνο. Ένα κάταγμα, επίσης, μπορεί να κάνει το περπάτημα εξαιρετικά επώδυνο. Προκαλείται συχνότερα από την οστεοπενία (χαμηλή οστική πυκνότητα) και σπανιότερα από ανεπάρκεια βιταμίνης D.

#13 Πόνος στο περπάτημα

Εάν όποτε περπατάτε, πονάτε, δείτε άμεσα έναν ορθοπεδικό. Μερικές απλές εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν την αιτία και το σχέδιο αποκατάστασης, βοηθώντας σας να επανέλθετε.

#14 Χλωμές ή βυθισμένες περιοχές στα νύχια ή σχήμα κουταλιού

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει αναιμία, η οποία προκαλείται από έλλειψη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Εάν, παράλληλα, είστε κουρασμένοι, ευερέθιστοι, με δύσπνοια κι έχετε προβλήματα συγκέντρωσης, μπορεί να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό και να τον ρωτήσετε εάν πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος. Η αναιμία αντιμετωπίζεται συνήθως με συμπληρώματα σιδήρου και δίαιτα.

Να φέρεστε καλά στα πόδια σας. Μπορεί να έχουν να σας πουν κάτι απρόσμενο για την υγεία σας.

Πηγή: vita.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου