Ανησυχία για τη μετάλλαξη “Mu” – Εμφανίστηκε και στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Για τη νέα μετάλλαξη Μu, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ανέφερε, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος Μu να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα, καθώς ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Που οφείλεται η εμφάνιση των μεταλλάξεων

Ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: “Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί”

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για τη Μu.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.

Σε ποιες χώρες έχει αρχίσει να επικρατεί

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: “Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μu έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού”.

6 κρούσματα στην Ελλάδα

Έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα παραμένει η Δέλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου