D – day για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Χιλιάδες βγαίνουν σε αναστολή – Αναβρασμός στο ΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια


Μια από τις πιο δύσκολες και καθοριστικές ημέρες θα είναι η σημερινή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που παραμένουν ανεμβολίαστοι παρά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας με στέρηση αποδοχών.

Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος αφού ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των ανεμβολίαστων εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι γνωστός. Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζονται από 8.000 έως 10.000, ενώ επίσημα στοιχεία από τους κρατικούς φορείς δεν υπάρχουν ακόμα.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών

Όλο αυτό το σκηνικό συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο νέος υπουργός Θανάσης Πλεύρης έπεσε από την πρώτη ημέρα στα βαθιά και λογικό είναι να μην έχει προλάβει να ενημερωθεί.

Το δε σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί δείχνει να είναι μεν έτοιμο αλλά να μην μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς εκτός από τα κενά που θα δημιουργηθούν η αναστολή των αδειών όλων των εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται και από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη εφαρμόζεται είναι μια πρώτη λύση αλλά προσωρινή.

Αρρυθμία και στην Μυτιλήνη
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα και για το νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των ανεμβολίαστων από 150 σε 35, ωστόσο, η διοίκηση βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα υπό τον φόβο των αντιδράσεων εκείνων που παραμένουν αμετάπειστοι. Και αυτό το κλίμα της αναταραχής δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση μόνο στο συγκεκριμένο νησί αλλά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπου τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους έχουν αποφασίσει να φτάσουν στα άκρα και έχουν ήδη εξαγγείλλει κινητοποιήσεις για τη σημερινή ημέρα.

Πάντως, οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τους ανένδοτους και αυτόματα θα εκδοθούν οι διοικητικές πράξεις οι οποίες και θα τους επιδοθούν για να τεθούν αυτόματα σε αναστολή εργασίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Ανάμεσα στους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία, καθώς και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου