Ξεκινάει Εργαστήρι Τοπικής Ιστορίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Γενικές Πληροφορίες

Η μελέτη της τοπικής ιστορίας στις επιστήμες, της Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας έχει αποδώσει πολύπλευρη και συνολική γνώση για τις μικρότερες κοινωνίες και τον πολιτισμό τους. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας σε ένα θεωρητικά και μεθοδολογικά οριοθετημένο πεδίο έρευνας και διδασκαλίας της ιστορικής επιστήμης σηματοδότησε μια στροφή του ερευνητικού ενδιαφέροντος των ιστορικών στην μελέτη του τοπικού. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ιστορικούς να μελετήσουν σε βάθος την ιστορία ενός τόπου και να διερευνήσουν την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την εξέταση μιας σειράς γεγονότων και φαινομένων στην μικρή κλίμακα.

Βασικός στόχος αυτού του εργαστηρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης (19 ος – 20 ος αι), είναι η γνωριμία μας με το παρελθόν του τόπου στον οποίο ζούμε. Μέσα από την προσέγγιση ενός ολόκληρου κόσμου ο οποίος έχει πια χαθεί (τοπικά επαγγέλματα, ανθρωπογεωγραφία της πόλης, περιβάλλον, νοοτροπίες κ.λ.π.), όψεις του οποίου θα προσπαθήσουμε να ανασυστήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου, μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί ένα πλήθος ετερόκλητων ιστορικών πηγών (αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία, μαρτυρίες τόσο προφορικές όσο και γραπτές, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικά κείμενα) έτσι ώστε αφενός να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία του μαθήματος και αφετέρου να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τα εργαλεία και τη μεθοδολογία της ιστορικής επιστήμης. Παράλληλα με τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και ορισμένες περιηγήσεις στην πόλη, ένα πρωτότυπο εγχείρημα με το οποίο θα μεταφέρουμε τη διαδικασία του μαθήματος στους χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καθώς και σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος.

Περιοδολόγηση του Μαθήματος

Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022

Στο Εργαστήρι θα διδάξει ο Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός με ειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (Μ.Α. Παντείου Πανεπιστημίου) ο οποίος αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή την οποία εκπονεί στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα την εμπειρία του πολέμου και της κατοχής στην πόλη της Ξάνθης (1940 – 1944)

Μαθήματα

Τα Σεμινάρια θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, για 2 ώρες, τα απογεύματα της Δευτέρας, 18:00-20:00Ω.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα- Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου