Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το ρίγος – “κρυάδες”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το ρίγος ή το σύμπτωμα των κρυάδων χαρακτηρίζεται από υποκειμενική αίσθηση κρύου, η οποία συνδυάζεται από  επαναλαμβανόμενες συσπάσεις και χαλάσεις των μυών του σώματος. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές συσπάσεις και χαλάσεις γίνονται αντιληπτές από τον πάσχοντα ή το περιβάλλον του ως τρέμουλο ή τουρτούρισμα. Κάθε επεισόδιο ρίγους μπορεί να διαρκέσει επί λεπτά ή ώρες, να εμφανιστεί άπαξ ή να επαναλαμβάνεται σε περιοδική βάση.

Το ρίγος είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν εκτεθεί σε περιβάλλον με σημαντικά χαμηλή θερμοκρασία και αποσκοπεί  στην εσωτερική παραγωγή θερμότητας ώστε να διατηρηθεί φυσιολογική η θερμοκρασία του σώματος. Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος ρυθμίζεται από ένα κεντρικό θερμοστάτη του σώματος που ευρίσκεται στον υποθάλαμο. Στο φυσιολογικό άτομο υπάρχει στενή διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματος και το ρίγος υπηρετεί την ομοιοστατική λειτουργία του σώματος.

Το σύμπτωμα γίνεται παθολογικό, όταν εμφανίζεται χωρίς να αποτελεί φυσική συνέπεια της έκθεσης του πάσχοντα στο κρύο. Αυτό το χαρακτηριστικό κινητοποιεί τον πάσχοντα και το οικογενειακό περιβάλλον του και αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Καταστάσεις που προκαλούν παθολογικό ρίγος είναι (ενδεικτική αναφορά):

Οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις είναι το πιο σύνηθες και κοινό αίτιο που προκαλεί παθολογικό ρίγος. Kατά την διάρκεια των λοιμώξεων στο σώμα απελευθερώνονται φλεγμονώδεις ουσίες όπως είναι οι κυτοκίνες και οι προσταγλανδίνες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κεντρικού σημείου ρύθμισης του φυσιολογικού υποθαλαμικού θερμοστάτη. Με το ρίγος το σώμα του ασθενούς παράγει θερμότητα κατά τη διάρκεια της μυϊκής σύσπασης για να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος με βάση νέο υψηλότερο σημείο ρύθμισης.

Το ρίγος αποτελεί προάγγελο υψηλού πυρετού στις κοινές ιογενείς λοιμώξεις αλλά και δείκτη υψηλής φλεγμονώδους κινητοποίησης του σώματος σε λοιμώξεις που φαινομενικά δείχνουν ότι είναι ηπιότερου χαρακτήρα. Σε χρόνιες φορείες ή χρόνιες λοιμώξεις, ενδέχεται να εμφανίζονται επεισόδια ρίγους σε περιόδους υψηλής δραστηριοποίησης του παθογόνου μικροοργανισμού και έντονης φλεγμονής. Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό ρίγος σε φυματίωση ή ελονοσία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι και το πρώτο σημείο λοίμωξης. Ορισμένα άτομα με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη χωρίς πυρετό με μοναδικό σημείο το ρίγος.

Το ρίγος στις κοινές ιογενείς λοιμώξεις και σε άτομα με καλό ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως είναι ήπιο μικρής διάρκειας και αποκαθίσταται πλήρως όταν υφεθεί ο πυρετός και ο ιός έχει εισέλθει στο δεύτερο μισό ή το τέλος του κύκλου του συνηθέστερα μετά την πάροδο 48ώρου.

Τι πρέπει να κάνετε εάν παρουσιάζετε ρίγος:

Dr. Αναστασία ΜοσχοβάκηΔεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου