Άτυπο «ντιμπέιτ» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – Τι είπαν Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το πρώτο άτυπο debate είχαν χθες οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ζητήματα Δημοκρατίας και Σοσιαλδημοκρατίας, με φόντο τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.

Από την εκδήλωση, που διοργάνωσαν «οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία», απουσίαζε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία έλαβε μεν σχετική πρόσκληση, ωστόσο την απέρριψε ευγενικά, «για θεσμικούς λόγους, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες».

Μετά από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων αναμένεται να διοργανωθούν επίσημα ντιμπέιτ, όπως είχε γίνει και το 2017.

Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε: «Πριν από 30 χρόνια, υπήρξε μια θεώρηση πως η ιστορία έχει τελειώσει και θα υπάρξει μια επέκταση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον πλανήτη. Αντ΄αυτού, βλέπουμε την τελευταία δεκαετία γεγονότα που δείχνουν ότι η προφητεία έπεσε έξω. Στην χώρα μας το πιο ακραίο παράδειγμα που έδειξε τα όρια του σεβασμού των θεσμών ήταν το δημοψήφισμα του 2015. Καμία άλλη χώρα δεν δίχασε τον λαό της έτσι μέσα σε πέντε μέρες και μετά απαξίωσε την ετυμηγορία». Έκανε, παράλληλα, λόγο για «κόμματα καρτέλ στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως «αν θέλουμε να τα κάνουμε ζωντανά, πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας ότι την επόμενη μέρα η Δημοκρατική Παράταξη θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, θα σέβεται τα μέλη της και τις διαδικασίες –όχι μέσα από συγκεντρωτισμό, αλλά διάχυση της πληροφορίας. Η οποία θα γίνει και η βάση των συναινέσεων για την επόμενη μέρα».

Ο Χάρης Καστανίδης, απ’ τη μεριά του, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «Για πρώτη φορά μια δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν λήξουν οι θητείες δύο ανεξάρτητων αρχών να προτείνει τροπολογίες για να τοποθετήσει συνομιλητές της. Αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καθήκον αληθείας δεν βρίσκει κριτική προς τα δεξιά».

«Πρέπει να υπάρξει αντιστροφή – και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Θα έλεγα πως την Δημοκρατία πρέπει να την μετατρέψουμε σε σφύζουσα δημοκρατία, όπου δεν θα υπάρχει σύνθεση στο Κέντρο, αλλά στην πρόοδο. Δεν θα υπάρξουν φωτεινές μέρες για την πατρίδα μας αν δεν επαναδιατυπωθεί το δημοκρατικό αίτημα. Ποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα; Γιατί δεν δίνουμε την δυνατότητα στα κρίσιμα κοινωνικά θέματα για την συλλογή υπογραφών και επεμβάσεων του πολίτη σ΄αυτά τα θέματα; Χρειάζεται και εσωκομματική δημοκρατία, που δεν είναι απλή άσκηση. Πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, να αντέχουμε την διαφωνία και όχι να απειλούμε με διαγραφές», συμπλήρωσε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως «έχουμε πρόβλημα στην Σοσιαλδημοκρατία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι αναλύσεις γύρω από τα αίτια είναι πολλές, λίγες όμως λύσεις έχουν δοθεί. Μιλάω από θέση σοσιαλδημοκρατική, προέρχομαι από την κομμουνιστική Αριστερά. Εχω πειστεί ότι ένας σοσιαλδημοκράτης θεωρεί ότι στην πολιτική του συγκρότηση το πρωτεύον είναι η Δημοκρατία. Αν σεβόμαστε αυτή τη διδαχή, αρχίζουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις και να συνεννοούμαστε για μη δημοκρατικά φαινόμενα. Για τον Τραμπ, τον Ορμπαν και τον Μπολσονάρου και -γιατί όχι- για ορισμένες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, όπως είπε, «έχουμε καθήκον αλήθειας, εμείς οι κεντροαριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες, που μας ακούν οι πολίτες ζητώντας λογική και μετριοπάθεια – και, όταν δεν κυβερνάμε, ότι ο πολιτικός μας λόγος θα ήταν ουσιαστικός αν ήταν λόγος εξουσίας. Οι πολιτικές μας προτεραιότητες πρέπει να διαμορφώνονται από τις ανάγκες των πολιτών».

  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου