Τουρισμός στη Βουλγαρία: Η θερινή σεζόν στο θέρετρο Sunny Beach

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στα μέσα του καλοκαιριού τα θέρετρα διακοπών, στις νότιες παραλίες της Μαύρης Θάλασσας είναι υπερπλήρη. Παντού ακούγονται συνομιλίες στην βουλγαρική γλώσσα. Οι καταγγελίες για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, σε ότι αφορά, κυρίως, την τήρηση της φυσικής απόστασης και την συγκέντρωση πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σε ορισμένα μέρη δημιουργήθηκε ένταση σε ότι αφορά στις δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Φέτος η πλειοψηφία των Βουλγάρων επέλεξε να παραθερίσει στα βουλγαρικά θέρετρα διακοπών. Τα Σαββατοκύριακα, ακόμα και το θέρετρο Sunny Beach είναι γεμάτο με Βουλγάρους παραθεριστές.

Λόγω της πανδημίας Covid-19, πολλοί από τους προτιμώμενους παραθεριστικούς προορισμούς των Βουλγάρων, έκλεισαν ή έγιναν εξαιρετικά δυσπρόσιτοι, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Κύπρος και το γεγονός αυτό ανάγκασε τους Βουλγάρους να κάνουν τις διακοπές τους στην Βουλγαρία, λέει ο Πλάμεν Κόπτσεφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών του παραθαλάσσιου θέρετρου Sunny Beach. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στα ταξίδια το περασμένο καλοκαίρι, οι Βούλγαροι παραθεριστές ανακάλυψαν ξανά τα βουλγαρικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και έμειναν τόσο ευχαριστημένοι που αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο και φέτος, απολαμβάνοντας τις ήρεμες διακοπές τους μαζί τους στενούς φίλους και τους συγγενείς τους.

Από τις 23 Ιουλίου, η τουριστική περίοδος στο θέρετρο Sunny Beach έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Λίγο περισσότερο από το 50% των ξενοδοχείων, στο μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο της Βουλγαρίας, είναι ανοιχτά και λειτουργούν προσφέροντας πλήρη εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με τον Πλάμεν Κόπτσεφ, η θερινή περίοδος «Καλοκαίρι 2021» αναδεικνύεται καλύτερη από αυτήν του προηγούμενου έτους. Παράλληλα με τους Βούλγαρους, που είναι οι περισσότεροι, υπάρχουν παραθεριστές από τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, αρκετοί Γερμανοί, Ολλανδοί και Δανοί. Ωστόσο, ο τουριστικός κλάδος δεν είναι αισιόδοξος και ισχυρίζεται ότι η η αύξηση των παραθεριστών είναι προσωρινή και βραχύβια. Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε αργά και θα τελειώσει νωρίς. «Δεν μπορούμε, μέσα σε ενάμισι μήνα να αντισταθμίσουμε τις απώλειες ολόκληρου χρόνου. Πολλοί από τους συναδέλφους μας έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες. Πληρώνουμε κεφάλαιο, τόκους … »- ισχυρίζεται ο Πλάμεν Κόπτσεφ. Όμως, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα:

«Το Sunny Beach έχει σχεδιαστεί για τσάρτερ τουρισμό. Το θέρετρο αυτή τη στιγμή είναι ασφυκτικά γεμάτο με αυτοκίνητα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης. Απλά δεν έχουν προβλεφθεί γιατί δεν είχαν θεωρηθεί αναγκαίοι. Φέτος, οι περισσότεροι από τους πελάτες μας έρχονται στο θέρετρο με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα – πρόκειται για μεμονωμένους τουρίστες που κάνουν κρατήσεις χρησιμοποιώντας, κυρίως, το διαδίκτυο. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, στο αεροδρόμιο Σαράφοβο, στο Μπουργκάς, κάθε εβδομάδα προσγειώνονταν 150 πτήσεις τσάρτερ με οργανωμένες τουριστικές ομάδες. Τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και χαιρόμαστε αν προσγειωθούν 10 με 12 πτήσεις κάθε εβδομάδα. Χωρίς πρόγραμμα τσάρτερ, δεν υπάρχει μέλλον για το θέρετρο Sunny Beach», δήλωσε σε συνέντευξή του για το Ράδιο Βουλγαρία ο Πλάμεν Κόπτσεφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών.

Η έλλειψη οργανωμένων ομάδων τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία και άλλες παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού, είναι εξαιρετικά αισθητή το φετινό καλοκαίρι. Όπως είναι φυσικό, επηρεάζει, επίσης, τις δραστηριότητες του τομέα της σίτισης και της ψυχαγωγίας στο τουριστικό συγκρότημα – παμπ, εστιατόρια, χώρους ψυχαγωγίας. Δεν είναι δυνατό να παραλείψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, και εδώ, από την σοβαρή έλλειψη προσωπικού, η οποία επιδεινώθηκε από την αβεβαιότητα και την ενίσχυση των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, στην τουριστική βιομηχανία, είναι τεράστιο και τώρα έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο λόγω τη πανδημίας Covid-19. Μετά τις συζητήσεις και τις προειδοποιήσεις σχετικά με την περίπτωση και τέταρτου lockdown, οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να αναζητούν εργασία σε άλλους τομείς της οικονομίας και αρνούνται να εργαστούν στον τουρισμό. Γιατί, δυστυχώς, ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε παίκτη παιχνιδιού ανοίγματος και κλεισίματος. Όμως οι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες να φροντίσουν και χρειάζονται ασφάλεια και προβλεψιμότητα», υποστηρίζει ο Πλάμεν Κόπτσεφ.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του, ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown μέχρι το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν, τουλάχιστον, εν μέρει τις απώλειες. «Ελπίζω να μας αφήσουν να ηρεμήσουμε και να δουλέψουμε. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο!», καταλήγει ο Πλάμεν Κόπτσεφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών του παραθαλάσσιου θέρετρου Sunny Beach.

πηγή: bnr.bg

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου