Εισήγηση για μίνι lockdown στο Ρέθυμνο – Ποιες άλλες περιοχές προβληματίζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Mετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, πληροφορίες θέλουν και το Ρέθυμνο να βρίσκεται ένα βήμα πριν το μίνι lockdown

Η έντονη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα προβληματίζει τους ειδικούς με τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να εισηγείται, κατά πληροφορίες, μίνι lockdown στο Ρέθυμνο

Εντείνεται ο προβληματισμός των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών με την Κρήτη να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, πληροφορίες θέλουν και το Ρέθυμνο να βρίσκεται ένα βήμα πριν το μίνι lockdown, με την επιβολή, δηλαδή, περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να έχουν κάνει σχετική εισήγηση για το Ρέθυμνο ώστε να υπάρξει, δηλαδή, απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 μέχρι τις 6 τα ξημερώματα και σίγαση της μουσικής για όλο το 24ωρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει και άλλες νησιωτικές περιοχές όπως η Ρόδος η οποία με 150 νέες μολύνσεις την Τρίτη εμφανίζεται να βρίσκεται οριακά ανάμεσα στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο». Σε παρόμοια θέση και άλλα νησιά όπως η Κέρκυρα με 66 κρούσματα την Τρίτη, η Μυτιλήνη με 60 κρούσματα, η Νάξος με 29 και η Χίος με 28 στα οποία επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία κυμαίνεται από το 45% έως το 56%.

«Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς και η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα δύο περιοχών, Χανιά και Ιωάννινα, όπου στην πρώτη περίπτωση, η αύξηση έφτασε στο 103% και κρίνεται ως ιδιαίτερα μεγάλη από τη στιγμή που στην περιοχή ισχύουν και μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και στη δεύτερη η αύξηση έφτασε στο τρομακτικό 260%, γεγονός που από μόνο του φέρνει προβληματισμό.

«Κλείδωσε» η τρίτη δόση εμβολίου και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφασίστηκε να δοθεί το «πράσινο» φως για να γίνει ακόμα μια δόση εμβολίου, σε συγκεκριμένα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η τρίτη δόση θα αφορά άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή. Συγκεκριμένα, ανθρώπους που έχουν κάνει:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
Μεταμόσχευση μυελού
Καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία
Νεφροπαθείς
Άτομα με HIV

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα, το αργότερο μέσα στο Φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για να λάβει κάποιος ενισχυτική δόση του εμβολίου θα πρέπει να έχουν περάσει 28 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Γιατί αποφασίστηκε για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων η τρίτη δόση
Σύμφωνα με μελέτες, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων δεν κάνει καλή ανοσοαπόκριση. Συγκεκριμένα, αυτή φτάνει σε ποσοστό ως 35%, για αυτό και επιλέχθηκε να λάβουν την ενισχυτική δόση έτσι ώστε να φτάσουν στο 85% που φτάνει μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη που έγινε τέθηκαν υπό συζήτηση και οι ομάδες των ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά και των υγειονομικών, χωρίς, όμως, να παρθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για την ενισχυτική δόση του εμβολίου θα γίνουν άμεσα, πιθανότατα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου