«Και γιατί πρέπει να πιω την πορτοκαλάδα που μου έστυψε ο μπαμπάς;», «Ποιος λέει ότι τα μπρόκολα είναι καλύτερα από τα πατατάκια;», «Γιατί πρέπει να τρώμε συνέχεια σαλάτες;», «Τι καλύτερο έχουν οι ξηροί καρποί από τα γαριδάκια;». Η απάντηση σε καθεμία από τις παραπάνω διαφορετικές ερωτήσεις είναι ακριβώς η ίδια: «Γιατί μας δίνουν βιταμίνες». Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, το οποίο σημαίνει ότι η περίσσεια της ποσότητας δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά αποβάλλεται. Αυτό καθιστά σημαντική την ημερήσια πρόσληψή της από τα παιδιά, μιας και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Τα κυριότερα οφέλη της βιταμίνης C στα παιδιά: Βοηθάει στον σχηματισμό κολλαγόνου επιταχύνοντας την επούλωση τραυμάτων και συμβάλλει στη διατήρηση της υγιεινής του δέρματος. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των δοντιών του παιδιού. Ενισχύει το ανοσοποιητικό του παιδιού, όπως επίσης προστατεύει από λοιμώξεις, μιας και αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη. Υποστηρίζει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Από πού θα την πάρουμε Η βιταμίνη C βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, παρακάτω ακολουθούν κάποιες καλές πηγές της. Εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, λεμόνια , γκρέιπφρουτ και μανταρίνια. Φράουλες Ακτινίδια Φραγκοστάφυλα Παπάγια Λάχανο Σπανάκι Αρακάς Μαϊντανός Πράσινη, κίτρινη και κόκκινη πιπέρια Λαχανάκια Βρυξελλών Ντομάτες Πατάτες με τη φλούδα Πεπόνι Μπρόκολο Πόση χρειάζονται καθημερινά Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για παιδιά είναι 30-60 mg/ημέρα. Στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σπάνιο να εμφανίσουν τα παιδιά έλλειψη βιταμίνης C. Τι προκαλεί η έλλειψή της Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, το οποίο εκδηλώνεται με πυρετό, καχεξία, αναιμία, αιμορραγίες και γαστρεντερίτιδες και μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα δυσαπορρόφησης από το έντερο και σε παιδιά με φτωχές διατροφικές συνήθειες, τα οποία αποφεύγουν όλες τις πηγές της βιταμίνης C. Προσοχή Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα όταν εκτίθεται για πολλή ώρα στο φως και τον αέρα. Οταν φτιάχνετε χυμό πορτοκάλι ή κόβετε ένα φρούτο, καταναλώστε το αμέσως και όχι μετά από ώρα. Προτιμήστε τα λαχανικά σας ωμά και όχι μαγειρεμένα, καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Στις δικές του εστίες, αλλά και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια θα φιλοξενήσει όσοι και όσες φοιτητές και φοιτήτριες πληρούν τα κριτήρια το Δ.Π.Θ. και την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το Δ.Π.Θ. διαθέτει 500 κλίνες στην Ξάνθη, 700 κλίνες στη Φοιτητική Εστία της Κομοτηνής, 100 στην Ορεστιάδα και 100 στην Αλεξανδρούπολη σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων της πόλης.

Κάποιες από αυτές έχουν διατεθεί ήδη σε φοιτητές παλαιότερων χρόνων, αλλά, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (23-8-2021) η αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κα Ζωή Γαβριηλίδου «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και τους νέους φοιτητές που θα έρθουν» για να εξηγήσει: «Στην Ξάνθη πιο λίγους αριθμητικά, στην Κομοτηνή πιο πολλούς. 

Όσοι μένουν στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης και της Κομοτηνής δικαιούνται να τρώνε στο εστιατόριο των εστιών εντελώς δωρεάν και από την άλλη τέσσερα μεγάλα φοιτητικά εστιατόρια σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα είναι στη διάθεση όλων των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση σίτισης».

Σε σχέση με το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται σε ποσοστό 100% ικανοποιείται στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη, σε μικρότερο ποσοστό στην Ξάνθη, αλλά με την σταδιακή αποχώρηση κάποιων φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους καλύπτονται επιπλέον αιτήσεις, ενώ στην Κομοτηνή η εικόνα είναι καλύτερη.

Η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην Αλεξανδρούπολη έχει δρομολογηθεί. Ενώ σε λίφτινγκ – ανακαίνιση υποβάλλονται οι εστίες σε Κομοτηνή και Ξάνθη. «Το project των Φοιτητικών Εστιών στο ΔΠΘ θα πάει πολύ καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα» υποσχέθηκε η αντιπρύτανης.

Πηγή:ΕΡΤ Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου