Τα παπούτσια τρεξίματος του μέλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Αν ρίξετε μια ματιά στα παγκόσμια ρεκόρ αγώνων δρόμου μεγάλων αποστάσεων θα παρατηρήσετε ορισμένες τομές. Ξαφνικά, χρόνοι που είχαν… αντέξει στο χρόνο άρχισαν να ξεπερνιούνται ο ένας μετά τον άλλο μέσα σε λίγα μόλις έτη. Όμως δεν ήταν μόνο το ανθρώπινο είδος που έγινε ταχύτερο: Ήταν η τεχνολογία που προχώρησε με αλματώδεις ρυθμούς, κυρίως στον τομέα των υποδημάτων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα μέχρι τότε όριά μας. Πώς λειτουργούν, λοιπόν, όλες αυτές οι καινοτομίες μέσα στα running shoes μας; Και έχουν κάποια σημασία αν δεν ονειρευόμαστε να τερματίσουμε πρώτοι στον Μαραθώνιο;

Σόλα για όλα

Περίπου 200 χρόνια έχουν μεσολαβήσει από τη δημιουργία των πρώτων running shoes στην ιστορία. Και αρκεί μια ματιά στα σύγχρονα παπούτσια τρεξίματος για να διαπιστώσει κανείς πόσο έχει προχωρήσει η εξέλιξή τους σε αυτό το διάστημα. Ουσιαστικά, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο κεντρικούς στόχους των αλλεπάλληλων τεχνολογικών καινοτομιών: Την πρόληψη των τραυματισμών (και την άνεση του δρομέα) και τη βελτίωση της απόδοσής του.

Κι αν το πρώτο σκέλος μοιάζει κάπως αυτονόητο – όλοι γνωρίζουμε, ακόμη και εμπειρικά, πόσο ρόλο παίζει η προστασία που μας προσφέρει μια ποιοτική σόλα την ώρα του τρεξίματος, αλλά και πόσο πιο ευχάριστη γίνεται η όλη εμπειρία με ένα παπούτσι που εφαρμόζει σαν «γάντι» – το δεύτερο ίσως ακούγεται υπερβολικό. Στο κάτω – κάτω, πώς μπορεί ένα παπούτσι να μας κάνει ταχύτερους;

Ο δρόμος προς τη νίκη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί η βελτίωση της απόδοσης των αθλητών – αλλά και των απλών, καθημερινών δρομέων – μέσα από τη χρήση super shoes: Για παράδειγμα, ένας από τους απλούστερους είναι η δημιουργία ελαφρύτερων παπουτσιών, που επιτρέπουν στους αθλητές να πραγματοποιούν δρασκελισμούς με μεγαλύτερη άνεση.

Όμως οι μεγαλύτερες καινοτομίες έχουν στηριχτεί σε μια εντελώς διαφορετική λογική: Όταν το πόδι ενός δρομέα που φορά συμβατικά παπούτσια προσκρούει στο έδαφος, χάνεται περισσότερη ενέργεια από αυτή που ανακτάται μέσω της κίνησης. Εδώ έρχονται οι καινοτόμες τεχνολογίες στην ενδιάμεση σόλα ορισμένων από τα πλέον εξελιγμένα running shoes για να ανατρέψουν αυτό τον κανόνα και να απογειώσουν – σχεδόν κυριολεκτικά – τις επιδόσεις μας.

Η τεχνολογία στα πόδια μας

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα τεχνολογικής υπεροχής που καταφέρνει να κάνει κάθε μας προπόνηση πιο αποτελεσματική, είναι η ενδιάμεση σόλα που δημιουργήθηκε για το νέο, βραβευμένο ως το καλύτερο running shoe για το 2021 στο πλαίσιο των T3 Awards,  adidas 4DFWD, αξιοποιώντας την τεχνολογία Digital Light Synthesis™ της Carbon και πολυετή δεδομένα αθλητών.

Η νέα καινοτομία στηρίζεται στην τεχνολογία 4D ενδιάμεσης σόλας με πλέγμα, που ανέπτυξε η adidas σε συνεργασία με την Carbon. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία Digital Light Synthesis™, η adidas δημιουργεί ενδιάμεσες σόλες μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου τρισδιάστατης εκτύπωσης, που μεταξύ άλλων της επιτρέπει να δοκιμάζει εκατομμύρια εξαιρετικά περίπλοκες και ακριβείς δομές πλέγματος πριν καταλήξει στην καταλληλότερη, να δημιουργεί ενδιάμεσες σόλες που αποτελούνται από ένα συμπαγές κομμάτι, αλλά και να διατηρεί την αντοχή και την ποιότητα υλικών που θα της έδιναν οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής.

Στην περίπτωση των adidas 4DFWD το τελικό αποτέλεσμα είναι μια 3D printed ενδιάμεση σόλα ακριβείας, προσδιορισμένη μεταξύ 5 εκατ. πιθανών δομών πλέγματος και κατασκευασμένη από 39% βιο-βασισμένο υλικό, κωδικοποιημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμπιέζει προς τα εμπρός κατά την κατακόρυφη πρόσκρουση. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές της 4D ενδιάμεσης σόλας, η adidas 4DFWD παράγει τρεις φορές μεγαλύτερη κίνηση προς τα εμπρός υπό κατακόρυφη φόρτιση, σε συνθήκες μηχανικών δοκιμών. Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη δύναμη πέδησης μειώνεται κατά 15%, καθώς η ενδιάμεση σόλα ανακατευθύνει τις κατακόρυφες δυνάμεις πρόσκρουσης σε οριζόντια κίνηση προς τα εμπρός, εξοικονομώντας ενέργεια αντίστοιχη με τις ενδιάμεσες σόλες Ultraboost σε εργαστηριακές συνθήκες.

Με άλλα λόγια, οι πρωτοπόρες τεχνολογίες που κρύβονται μέσα σε running shoes όπως τα adidas 4DFWD καταφέρνουν να μας δώσουν την αίσθηση ότι πετάμε, αφαιρώντας σημαντικό μέρος της ενέργειας που θα έπρεπε να δαπανήσουμε για να καλύψουμε την εκάστοτε απόσταση. Έμπειροι δρομείς έχουν ήδη νιώσει τη διαφορά, δοκιμάζοντας τα νέα running shoes της adidas κατά την αρχική, περιορισμένη κυκλοφορία τους τον Μάιο ή στην ειδική κόκκινη και λευκή έκδοση που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Από τις 10 Αυγούστου, η adidas καλεί και όλους εμάς, τους κοινούς θνητούς που λατρεύουμε το τρέξιμο, να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας – αλλά και το νέο adidas 4DFWD που θα είναι διαθέσιμο σε εντυπωσιακό μαύρο και πράσινο χρώμα από τις 12 Αυγούστου στο adidas.gr και επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών – παίρνοντας μέρος στο νέο, ολιστικό πρόγραμμα προπόνησης τριών εβδομάδων ‘Take It Forward’ Challenge στην εφαρμογή adidas Running. Στόχος μας θα είναι να καλύψουμε 30 χιλιόμετρα μέχρι και τις 31 Αυγούστου, τρέχοντας, περπατώντας ή στον διάδρομο του σπιτιού μας.

Και είναι βέβαιο πως θα καταλάβουμε καλά τη διαφορά που φέρνει η τεχνολογική καινοτομία.

Μάθε περισσότερα στο adidas.gr/4DFWD και ακολούθησε τη συζήτηση στο  Instagram, Facebook και Twitter χρησιμοποιώντας #adidas4DFWD και @adidasrunning.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου