Στο έλεος του Ερντογάν τα κατεχόμενα: Στέλνει ακόμα και «εντάλματα» – Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τα κατεχόμενα βρίσκονται στο έλεος του Ερντογάν, ο οποίος τα έχει μετατρέψει σε γήπεδο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προκαλώντας τη δυσφορία και τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων.

Στέλνει εντάλματα

Αντιδράσεις που ενοχλούν την τουρκική κυβέρνηση, η οποία στέλνει εντάλματα μέσω της «πρεσβείας» στα κατεχόμενα εναντίον ατόμων που ασκούν κριτική στον Ερντογάν.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι ανυπόφορη, κάτι που το καταγράφουν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Σενέρ Ελτσίλ, πολέμιος του Ερντογάν στα κατεχόμενα, ξεσπάθωσε και πάλι εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης με αφορμή την επίδοση δικαστικής κλήσης μέσω της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στον τουρκοκύπριο συνδικαλιστή Κουπίλαϊ Οζκιράτς (πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Ο Ελτσίλ επέκρινε έντονα τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την πολιτική επιβολών και τις φασιστικές πρακτικές που εφαρμόζουν εναντίον των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ να περάσουν αυτές οι πρακτικές φασισμού.

Αναφερόμενος στην απόφαση του 26ου Πρωτοδικείου της Αγκυρας να κοινοποιήσει μέσω της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα δικαστική κλήση προς τον Τουρκοκύπριο Κουπίλαϊ Οζκιράτς, για άρθρο του που έγραψε στην εφημερίδα πριν 3 μήνες αλλά και για τη στάση του στο θέμα της «ιδιωτικοποίησης της αρχής ηλεκτρισμού», ο Ελτσίλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Οζκιρατς, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνος.

«Το φασιστικό καθεστώς»

Και συνέχισε, αναφέροντας τα εξής: «Το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν και το AKP στράφηκε και προς τους Τουρκοκύπριους ασκώντας πιέσεις σε δημοκράτες, προοδευτικούς τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, πολιτικούς και διαφωτιστές.

»Δεν αρκεί το γεγονός ότι εμποδίζουν την είσοδο στην Τουρκία σε διάφορους Τουρκοκύπριους χωρίς καμιά δικαιολογία, τώρα το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν και του AKP άρχισε να υποβάλλει μηνύσεις και εναντίον τους.

»Οι πρακτικές πιέσεων, επιβολών και απειλών, οι ενέργειες λιντσαρίσματος και απομόνωσης που εφαρμόζει το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν-AKP και των υποστηρικτών του, έχει καταστεί σύνηθες πλέον στη χώρα».

Χαρακτηρίζοντας ως ρεζίλεμα τον τρόπο που ενήργησε η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα εναντίον του Οζκιρατς, ο Ελτσίλ ανέφερε ότι η στάση της «πρεσβείας» αποδεικνύει πως λειτουργεί στα κατεχόμενα υπό το «καθεστώς της νομαρχίας».

Ως κατακτητές

Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ στο φασιστικό καθεστώς Ερντογάν να παρεμβαίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Ελτσίλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Οζκιρατς και κάλεσε τους τούρκους αξιωματούχους να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως κατακτητές στην Κύπρο.

Η Τουρκία, σύμφωνα με άλλη δημόσια καταγγελία, προσπαθεί να επιβάλει και την πολιτική της σ’ ό,τι αφορά την παραχώρηση υπηκοοτήτων από το κατοχικό καθεστώς.

Ο Ασίμ Ακάνσοϊ, «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ως «υπουργός εσωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, κρατικοί αξιωματούχοι της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε συναντήσεις αντιπροσωπείας του προξενείου, του προώθησαν με ξεκάθαρο τρόπο αίτημα να παραχωρηθεί η «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» σε όλους τους τούρκους πολίτες, που είχαν άδεια εργασίας για πέντε χρόνια.

Σημειώνοντας ότι τους εξηγούσε τις απόψεις του για το θέμα, ο Ακάνσοϊ ανέφερε πως παραχωρούσε «υπηκοότητα» μόνο σε όσους αποκτούσαν το δικαίωμα μέσω γάμου και σε όσους είχαν άδεια εργασίας για 13 χρόνια.

Απαγόρευση εισόδου σε συνεργάτη Ακιντζί

Η Τουρκία πέραν των άλλων ενεργειών προβαίνει και σε απαγορεύσεις εισόδου για άτομα από τα κατεχόμενα με τα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αβρούπα (πηγή ΓΤΠ), η τουρκοκυπριακή οργάνωση Bağımsızlık Yolu (Δρόμος προς την Ανεξαρτησία) δημοσιοποίησε την απαντητική επιστολή, που έδωσε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στον σύμβουλο του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν, καθώς και στον γιατρό και αρθρογράφο Αχμέτ Τζιαβίτ Αν, όταν ζήτησαν να τους δώσουν πληροφορίες και τους λόγους για την απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία, καθώς και εάν υπάρχει λίστα με ονόματα, των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

«Είναι αντιληπτό ότι η Τουρκική Δημοκρατία έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα της στα άτομα που αναφέρονται στην αίτησή σας (INAD inadmissible). Οπως είναι γνωστό, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις μέσω των αρμόδιων Αρχών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό ότι αυτές οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα θα μπορούσαν να ζητηθούν απευθείας από τις Αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας. (…) Μέχρι στιγμής, το υπουργείο μας δεν έχει καμία ενημέρωση εάν υπάρχουν ή όχι παρόμοιες αποφάσεις», αναφέρει η απαντητική επιστολή.

Πηγή: philenews.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου