Τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Γαλατασαράι: Η Ελλάδα έδειξε τη μισαλλοδοξία της

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η άρνηση των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι την είσοδο στη χώρα λόγω των τεστ για τον κορονοϊό προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής ομάδας.Μάλιστα για το περιστατικό υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα υπουργό, Νίκο Δένδια.

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αρνήθηκε την είσοδο στην τουρκική ομάδα, μετά την άρνησή τους να υποβληθούν σε rapid test. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε εντολή να μην εισέλθουν τα μέλη της αποστολής στη χώρα, διότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί, όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται πρόσθετους ελέγχους. Κατά τους ίδιους κύκλους της ΓΓΠΠ, η διοίκηση της Γαλατασαράι αρνήθηκε να κάνει rapid test σε όλα τα μέλη της και κατά συνέπεια ο υφυπουργός αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο της τουρκικής ομάδας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν δεκτά τα μοριακά τεστ των μελών της αποστολής της Γαλατασαράϊ. Μετά από περίπου δύο ώρες που έμεινε στο αεροδρόμιο, η τουρκική ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας, μάλιστα, συγγνώμη» από την Αθήνα.

Τουρκία: «Η Ελλάδα έδειξε τη μισαλλοδοξία της»
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση σχετικά με την αποχώρηση της ομάδας ποδοσφαίρου Γαλατάσαράι από την Ελλάδα και το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αναφέρει τα εξής:

«Η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατάσαράι πήγε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο σήμερα (12 Ιουλίου) για να παίξει έναν φιλικό αγώνα με την ομάδα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Ελλάδας το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2021. Δεν είναι ευγενικό ούτε δείχνει καλή πίστη τα PCR τεστ, που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας και τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά, να μην θεωρούνται έγκυρα και να ζητείται από ολόκληρη την ομάδα να υποβληθεί πάλι σε τεστ.

Λόγω αυτής της αυθαίρετης προσέγγισης και άσχημης συμπεριφοράς, η ομάδα μας επέστρεψε νόμιμα στη χώρα μας χωρίς να εισέλθει στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού».

Τουρκική Ομοσπονδία: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά των Ελλήνων στη Γαλατασαράι»
Θέση για τα όσα συνέβησαν χθες με την αποστολή της Γαλατασαράι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήρε επισήμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας. Η τουρκική Ομοσπονδία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά που δέχθηκε η αποστολή της «Γαλατά» στην Αθήνα και παράλληλα καταδίκασε τη στάση των ελληνικών αρχών.

«Η συμπεριφορά στην ομάδα της Γαλατασαράι, η οποία πήγε στην Ελλάδα για να δώσει έναν φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, μετά την προσγείωσή της στην Αθήνα, παρά την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε τη στάση των ελληνικών αρχών που δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλήματος. Είμαστε στο πλευρό της Γαλατασαράι»

Φατίχ Τερίμ: «Κωμωδία»
Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο προπονητής της Γαλατάσαράι, Φατίχ Τερίμ, χαρακτήρισε το περιστατικό «κωμωδία». «Κανείς δεν μπορεί να μας συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε.

Γαλατασαράι: «Φεύγουμε για την Τουρκία και περιμένουμε μια συγγνώμη από τους Ελληνες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και προχώρησαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

«Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

H απάντηση Χαρδαλιά
«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την αφιξή της, ενόψει του αυριανού φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξηγεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορονοϊό «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

πηγή: ethnos.gr, nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου