Νέο προκλητικό σόου ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Για νέο σόου προκλήσεων, ετοιμάζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του χαρακτήρισε την μαύρη επέτειο, ως «γιορτη της ειρήνης και τις ελευθερίας», είπε ότι θα μεταβεί στα κατεχόμενα με μεγάλη αντιπροσωπεία, και θα στείλει «ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο» ότι στηρίζει τις προσπάθειες του ψευδοκράτους για τα δικαιώματά του, κάνοντας εμμεση αναφορά στο Κυπριακό και στις προσπάθειες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς να προωθήσουν «λύση» δύο κρατών.

Ειδικότερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανέφερε: «Στις 20 Ιουλίου, θα βρισκόμαστε στη (λεγόμενη) «τδβκ» για να παραβρεθούμε στις γιορτές της `ειρήνης και ελευθερίας`, θα πάμε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία. Την πρώτη μέρα του μπαϊραμιού θα είμαστε μαζί με τα αδέλφια μας Τ/Κ και θα συμμετέχουμε στις εορτές της 20ης Ιουλίου. Έτσι θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της (λεγόμενης) «τδβκ» για την εξεύρεση των δικαιωμάτων της».

Οι δηλώσεις Τατάρ

Υπενθυμίζεται ότι και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει «ισχυρά μηνύματα» στις 20 Ιουλίου από τα Κατεχόμενα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στα περί λύσης δύο κρατών χαρακτηρίζοντας «παγίδα» για τους Τουρκοκύπριους τη μια κυριαρχία στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με πρόσφατες δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει με νέες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ και τουρκικά ΜΜΕ μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν προαναγγείλει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στα βόρεια της Κύπρου.

Η ΕΕ καλεί τον Ερντογάν να απέχει από προκλήσεις

Εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου, η ελληνική διπλωματία προσανατολίζεται σε κινήσεις διεύρυνσης και σύσφιξης των συμμαχιών της στην Ανατολική Μεσόγειο ως ανάχωμα στις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας, πρόσφατα,  χαρακτήρισε ορόσημο την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου και μάλιστα είχε συνοδεύσει αυτή τη δήλωση με την θέση ότι ακόμα δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και έχει εγκαταλείψει τις προκλήσεις.

Το Κυπριακό με βάση την τουρκική αδιαλλαξία γύρω από τη λύση των δύο κρατών όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει βασικό πεδίο προστριβών το επόμενο διάστημα και δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της παρουσίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια.

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και -σε συνέχεια και των μηνυμάτων της προέδρου της Κομισιόν κατά την πρόσφατη συνάντησή της με το Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία- επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση δύο κρατών και επεσήμανε τι η ΕΕ «είναι ενωμένη», ενώ κάλεσε την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» σημείωσε με νόημα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου