ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια

Φέτος ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης κλείνει 30 χρονιά. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση του δήμου μας και η σημασία της για την πόλη σε πολιτιστικό , τουριστικό  και οικονομικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη. Το γεγονός ότι πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκαν, διακόπτοντας την πολύχρονη παρουσία της, αποτέλεσε ζημιά για την πόλη μαςΟι φετινές εκδηλώσεις, κάτω από  ανάλογες συνθήκες με τις περσινές, δεν θα πρέπει να χαθούν. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, ο Δήμος, το Κέντρο Πολιτισμού και οι Σύλλογοι, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων διατηρώντας ζωντανό το θεσμό.


Είμαστε υποχρεωμένοι, αν επικρατεί η ίδια κατάσταση με πέρσι, να «αναζητήσουμε» εναλλακτικούς τρόπους ώστε να προβάλουμε τις πραγματικές ομορφιές της παλιάς πόλης. Τα αρχοντικά της , τα γραφικά πλακόστρωτα στενά της κ.α.. Τρόποι οι οποίοι με τη σειρά τους  μπορούνε να  εμπλουτίσουν και να ανανεώσουν  με νέα στοιχεία το θεσμό στην μετά covid εποχή.

Θα πρέπει να σχεδιαστούν με κοινό γνώμονα, την πραγματοποίηση τους σε χώρους όπου θα είναι δυνατόν να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μετρά προστασίας και πρωτόκολλα και  να αποφευχθούν περιπτώσεις συνωστισμού.

Μερικές από τις ιδέες που καταθέτουμε προς υλοποίηση, στην περίπτωση που οι υγειονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τις γιορτές με τον τρόπο που ξέρουμε ή που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν παράλληλα με την γνώριμη μορφή των γιορτών είναι:

1) Διαγωνισμός φωτογραφίας στα καλντερίμια της παλιάς πόλης .

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να στείλει 3 (σχετικές) φωτογραφίες της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν ως έκθεση σε κάποιο χώρο μέσα στην παλιά πόλη .

2) Αρχοντικά της παλιάς πόλης .

Κάτοικοι της παλιάς πόλης ανοίγουν τα αρχοντικά τους για το κοινό , δημιουργώντας μια διαδρομή με ξεναγό μέσα στα σοκάκια της. Στις αυλές των αρχοντικών θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας, έργα τέχνης τοπικών καλλιτεχνών αλλά και παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων. Επίσης στα πλαίσια αυτών των δράσεων, μουσικά σχήματα, κυρίως ακουστικά και πάντα με συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών, να επενδύσουν ηχητικά την Παλιά Πόλη τηρώντας τα μέτρα που θα ισχύουν την δεδομένη περίοδο.

3) Ανοιχτοί ελεγχόμενοι χώροι .

Χώροι / αυλές μέσα στην παλιά πόλη όπως η Αυλή λαογραφικού μουσείου – αυλή 1ου Δημοτικού – Μικρασιάτες – ΣΕΚΕ – Βάτραχοι – Πινακοθήκη – Πας Αντίκας – Λύκειο Ελληνίδων – Σπάρτακοι – Διόνυσος κα. μπορούν να φιλοξενήσουν μουσικά σχήματα / εκθέσεις εικαστικών / τοπικά προϊόντα .

4) Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού .

 Την βδομάδα των γιορτών μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού , αναζητώντας τους γρίφους μέσα σε αρχοντικά της (άρθρο 2) – σε ανοιχτούς χώρους (άρθρο 3) αλλά και σε λαογραφικό μουσείο – σπίτι πολιτισμού – δημοτική πινακοθήκη – σπίτι σκιάς .

5) Στην πλατεία Μητροπόλεως μπορεί να γίνει η έκθεση τοπικών προϊόντων (αντί για το γήπεδο του ΑΟΞ) , με την πλατεία «περιφραγμένη» ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος / έξοδος ώστε να υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός ατόμων

6)  Έναρξη / λήξη γιορτές  :

 Επεξήγηση : Μεγάλη συναυλία στο γήπεδο , στο οποίο μπορούν  να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας .

7) Οι σύλλογοι δεν θα λειτουργήσουν τα στέκια τους με τον γνωστό έως τώρα τρόπο , δηλαδή τραπέζια , ορχήστρες, ψησταριές . Αλλά θα βοηθήσουν επικουρικά σε όλα τα δρώμενα και ίσως να μπορούν να πουλήσουν σάντουιτς στο χέρι ώστε να έχουν κάποια έσοδα και ταυτόχρονα να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας .

8) Σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη θα υπάρχουν προτζέκτορες οι οποίοι θα προβάλουν φωτογραφίες ή βίντεο από την ιστορία του θεσμού αλλά και φωτογραφίες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας.

9) Σε σοκάκια της θα «περιπλανιούνται» μουσικοί του δρόμου / λατέρνα / καλλιτέχνες του δρόμου (ζογκλέρ/ξυλοπόδαροι)

10) Σε οποίο σημείο υπάρχει live event , θα υπάρχει και live streaming σε social media

11) Το γήπεδο του ΑΟΞ θα μπορούσε να «λειτουργήσει» την βδομάδα των γιορτών  όπως η «βραδιά γευσιγνωσίας» ανάλογη της εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Τσικνοπέμπτη στο Αμοιρίδειο.

12) Διοργάνωση αιμοδοσίας σε διάφορα σημεία της πόλης για την ενίσχυση του νοσοκομείου της Ξάνθης

13) Μια εβδομάδα πριν τις γιορτές  παλιάς πόλης να πραγματοποιηθούν  από τους αρμόδιους φορείς ,ενημερώσεις στα μέλη των συλλόγων για θέματα πυρασφάλειας αλλά και για θέματα πρώτης βοήθειας .

14) Σε όλους τους «κλειστούς» / ελεγχόμενους χώρους στους οποίους θα φιλοξενείται κάποια εκδήλωση , οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν «κράτηση» μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα υπάρχει στο επίσημο site του Δήμου Ξάνθης , ώστε με αυτό τον τρόπο να είναι περιορισμένη η πρόσβαση του κοινού αλλά και ελεγχόμενη.

Με αυτές τις προτάσεις, επιθυμούμε να ενισχύσουμε τον θεσμό και θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την εξέλιξη και την επιτυχία του και ταυτόχρονα να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην ανάδειξη του πολιτισμού και της παλιάς πόλης.

Είμαστε στην διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις πάνω σε αυτές τις προτάσεις.

Τις παραπάνω προτάσεις συνυπογράφουν οι σύλλογοι :
Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «ΒΑΤΡΑΧΟΙ»
ΠΑΣ Αντίκας
ΜΠΑΣ Νέα Γενιά
Πολιτιστικός Σύλλογος Απαράδεκτοι
Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίρα
Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης
Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Πλαστικά Θράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου