Σαρηγιάννης: Ανησυχία για την αύξηση της διασποράς των μεταλλάξεων – “Κόκκινος” ο Έβρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζουν καθημερινά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου.Η ανάλυση αναφέρει:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 1905 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=1687) μετά από επαναπαραμετροποίηση της αποτελεσματικότητας των ισχύοντων μέτρων, ώστε να γίνει η απαραίτητη σύγκλιση με τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου.

Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 48437 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,9%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα (όπως και πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες), συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στον περιορισμό της πανδημίας. Γενικά όμως θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test και τα self test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (39) που καταγράφηκε είναι μειωμένος σε σχέση με προχθές (44) και όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Πέμπτη είναι 45 έχει ξεκινήσει ήπια αποκλιμάκωση σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός τους μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με προχθές (540 από 547). Παρά τις παρατηρούμενες διακυμάνσεις, συνεχίζει η αποκλιμάκωση με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη (αυτό βέβαια με την παραδοχή ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων self–test και ανοίγματα δραστηριοτήτων υψηλού συγχρωτισμού, όπως τα mall και η εστίαση θα γίνουν με την κατάλληλη προετοιμασία), η οποία όμως είναι αργή και έχει διακυμάνσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση όπως και των θανάτων είναι αναλογικά χαμηλότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη στο δεύτερο κύμα, τόσο λόγω των εμβολιασμών ευπαθών ομάδων, όσο και του υψηλότερου αριθμού τεστ ανίχνευσης, που συντελεί στον εντοπισμό περισσότερων ασυμπτωματικών ή ήπια συμπτωματικών κρουσμάτων. Επίσης, η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυριαρχούσε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού έχουν μεγαλώσει το ποσοστό των νεότερων ηλικιών που μολύνονται με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των μολύνσεων να έχει πέσει σημαντικά.

Η πτωτική πορεία σε όλους τους δείκτες θα συνεχιστεί αλλά σε ό,τι αφορά στον αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και στους θανάτους η ταχύτητα αποκλιμάκωσης θα είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 8 κρούσματα και η συνολική πορεία είναι ελαφρά πτωτική, οπότε η περιφερειακή ενότητα είναι κάτω από το όριο της κόκκινης περιοχής.

Μειωμένος σε σχέση με προχθές είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη με 8 κρούσματα, και η ανοδική τάση των προηγουμένων εβδομάδων έχει περιέλθει σε ελαφρά πτωτική με έντονες διακυμάνσεις.

Ο Έβρος, με 15 κρούσματα, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με προχθές, και παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται, η περιοχή πέρασε υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Όσον αφορά στις πόλεις της Αν. Μακεδονίας, μείωση κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάζει η Καβάλα με 5 κρούσματα.

Η πορεία της πανδημίας φαίνεται να αποκλιμακώνεται πλέον από το έντονα ανοδικό κύμα των προηγουμένων εβδομάδων. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όλες οι περιοχές της Βορείου Ελλάδας βρίσκονται σταθερά σε καθοδική πορεία. Είναι επίσης σημαντικό, ότι η σταθερά καθοδική πορεία παρουσίασε ανάσχεση σε λίγες μόνο περιοχές και για μικρή διάρκεια, γεγονός που υποδεικνύει ότι μάλλον δεν παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες συρροές τις ημέρες του Πάσχα.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Δράμα

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θάσο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου