Ανοίγει η πλατφόρμα για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ – Έρχονται αλλαγές στα κριτήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η πρώτη δημοσίευση του σχεδίου οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ενώ για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια προτάσεων για την ενίσχυση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους. Tο υπουργείο Ενέργειας αναμένεται σύντομα να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα.

Είναι πολλές οι αλλαγές, που έχει υποστεί το νέο πρόγραμμα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ σχετικά με τα κριτήρια για τη συμμετοχή των νοικοκυριών, σύμφωνα με όσα έχει πει και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο προϋπολογισμός του νέου κύκλου θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών και μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει εντός του Ιουλίου. Το ΕΣΠΑ επίσης θα παραμείνει από τις βασικότερες χρηματοδοτικές πηγές της δράσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η είσοδος των τραπεζών.

Η κυβέρνηση έχει ξεχωρίσει 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Οι αλλαγές που φέρεται να έχει το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι σημαντικές καθώς πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα στη χρονική υποβολή του φακέλου αλλά θα υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Βασικά κριτήρια θα είναι:


Η ηλικία των κτιρίων. Ένα κτίριο μεγαλύτερης παλαιότητας έχει μεγαλύτερες απώλειες.

Η εφαρμογή των βαθμοημερών που φέτος χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή του επιδόματος θέρμανσης: Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της ΕΜΥ που αποτυπώνει τις ενεργειακές ανάγκες με βάσει τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το πρόγραμμα θα δίνει προτεραιότητα σε:

  •     Νοικοκυριά με παλαιές κατοικίες
  •     Πολύτεκνες οικογένειες
  •     Νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες
  •     Ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα για να συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις ενώ αμέσως μετά θα δημιουργηθούν ένας κατάλογος με επιλέξιμους κι ένας με επιλαχόντες αφού στόχος είναι να στηριχθούν και αυτοί με νέα κονδύλια που θα προκύψουν στο μέλλον.

Με το σύστημα των βαθμοημερών το πρόγραμμα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υιοθετηθεί το σύστημα των βαθμοημερών, που εφαρμόζεται και στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ώστε να έχουν προτεραιότητα περιοχές με ακραίες θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα αφορούν στην αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση αλλά και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.α.

πηγή: dikaiologitika.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου