Κορονοϊός: Τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός των 18-59 ετών – Ο «χάρτης» παραλαβής των 7.000.000 νέων δόσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στη σημασία του ταχέος εμβολιασμού για τη δημιουργία τείχους ανοσίας αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκ νέου στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και φαίνεται, που είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Όπως εξήγησε, έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ.Βρετανία.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος), σημείωσε, καλώντας άπαντες να περιμένουν, με ψυχραιμία την επιστημονική τεκμηρίωση επί του θέματος.

Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ ο οποίος θα συνεδριάσει ξανά για να καταλήξει σε επιστημονικό πόρισμα , «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου η οποία πρόσθεσε με έμφαση ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».


Επιπλέον, εξήγησε, ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου κάτι που μπορεί να γίνει προς το παρόν σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα. Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου